Publicitate

06 mai 2020

Întreguri poștale - plicuri: Primul român la Polul Nord

Pe data de 21 aprilie 1995, inginerul Teodor Negoiță a fost primul român care a ajuns la Polul Nord. Pentru a marca acest eveniment, Rompresfilatelia a lansat un întreg poștal (plic) cu marcă fixă (150 lei) cu portretul inginerului. Semiilustrația plicului (cod 053/96) prezintă o siluetă împlantând tricolorul românesc la Polul Nord, harta polului, iar în medalion portretul lui Teodor Negoiță.



Câteva obliterări speciale:

În ziua de 8 iunie 1996, la Alba Iulia, în prezența av. Ioan Rus, prefectul județului, și a unui numeros public, a avut loc vernisajul expoziției interjudețene „A XI-a Bienală de filatelie polară”, organizată de Asociația Filateliștilor din jud. Alba (președinte Gh. Hendrea) și gruparea de Filatelie Polară (președinte M. Scarlat).
plic cu autograful inginerului T. Negoiță
În cadrul expoziției a avut loc și un simpozion în care inginerul T(h)eodor Negoiță, primul român care a atins Polul Nord (21.04.1995), a prezentat și comentat diapozitive realizate în timpul expedițiilor sale polare și a răspuns la numeroase întrebări.
Varianta semnată și datată a întregului poștal
Cu acest prilej Poșta din Alba Iulia a deschis și un oficiu poștal temporar în incinta expoziție unde a fost utilizată și una dintre ștampilele realizate de organizatori (omologată de AFR cu nr. 383) pentru a marca acest eveniment.
La sfârșitul simpozionului, inginerul T. Negoiță a semnat și datat o serie de întreguri poștale obliterate cu ștampila omagială ce i-a fost dedicată.
O altă ștampilă utilizată în cadrul oficiului poștal temporar deschis în incinta expoziției de filatelie polară este și cea prezentată alăturat. Ștampila seamănă izbitor de mult cu cea omologată de AFR la poziția 427, diferențele constând în cercul, care de data aceasta este închis, și poziția leului de mare, care în ștampila aplicată este orientat spre stânga (și nu spre dreapta ca în amprenta ștampilei omologate).
Ștampila de față are o machetare ușor diferită față de amprenta omologată la AFR cu numărul 423. Ursul polar, în varianta trimisă spre aprobare, era orientat spre stânga, capul acestuia întrerupând cercul ștampilei.
Și ștampila alăturată diferă ușor față de cea omologată cu numărul 424. Se pare că cele opt variante trimise spre omologare au ajuns să sufere câteva modificări în machetare la momentul executării lor. Variantele omologate pot fi consultate în revista Filatelia nr. 6/96, la pagina 18.

Ștampila alăturată prezintă amprenta asemănătoare celei omologate cu numărul 425.

Alăturat prezentăm ștampila realizată de A.F. Alba și omologată la AFR cu numărul 422 (cu mici diferențe).


Câteva francaturi mai deosebite:


.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate