Publicitate

15 mai 2020

Întreguri poștale - plicuri: Gelu, Glad și Menumorut

Ajunsă la cea de a IV-a ediție, Expoziția filatelică „Slavă eroilor neamului” a oferit organizatorilor posibilitatea de a propune realizarea unui număr de opt plicuri cu tematică adecvată, reprezentând aspecte variate din istoria poporului român. Toate plicurile poartă înscrisul „Expoziția filatelică / Slavă eroilor neamului / Muzeul Militar Național / București 19-27 mai 1996”.
Întregul poștal, cod 060/96, le este dedicat voievozilor români (sec. X d. Cr.) Gelu, Glad și Menumorut. Marca fixă, cu valoarea nominală de 150 lei, și semiilustrația plicului reproduc monumentul celor trei voievozi.
Când ungurii au migrat de la răsărit spre apus (sec. IX-X), în Transilvania existau trei voievodate: unul în Crișana, condus de Menumorut, unul în Banat, condus de Glad și altul în Meseș și izvoarele Someșurilor, condus de Gelu. Notarul regelui ungur Bela al III-lea, Anonymus, îi caracteriza pe cei trei, într-o notă a sa, ca fiind feudali puternici și viteji, cu oștiri bine organizate.

Iată și câteva obliterări speciale:

Una dintre ștampilele ocazionale realizate cu prilejul expoziției filatelice „Slavă eroilor neamului” în ton cu tematica întregului poștal. Ștampila a fost realizată de către A.F. București și omologată la AFR la nr. 366.

În continuare prezentăm câteva circulații mai deosebite:


.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate