Publicitate

21 septembrie 2023

Locomotiva care mișca lumea!

Clasa 060-DA reprezintă o serie de locomotive diesel-electrice construite în România în anii 1959-1988. Acestea au fost proiectate și fabricate de către Uzina Electroputere Craiova, iar producția a continuat până în anii 1990. În perioada 2000-2007 o mare parte din parcul funcțional a fost modernizat.

Aceste locomotive au fost construite pentru a înlocui locomotivele cu aburi folosite înainte în România. Ele erau echipate cu un motor diesel V12 și un generator care producea energia electrică necesară pentru a acționa motoarele electrice de tracțiune. Clasa 060-DA, tip Co-Co, avea o putere de 2100 CP și o viteză maximă de 100 km/h sau 120 km/h la modelele modificate (DA1).
Aceste locomotive au fost utilizate pentru transportul de marfă și pasageri pe liniile ferate din întreaga Românie. Ele au fost foarte populare datorită fiabilității lor și a capacității lor de a trage trenuri grele. Cu toate acestea, odată cu introducerea locomotivelor electrice moderne, clasa 060-DA a început să fie înlocuită treptat și acum este mai rar utilizată.
În prezent, câteva locomotive din clasa 060-DA sunt păstrate în stare de funcționare și sunt expuse în muzeele de transport feroviar din România.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate