FDC-ul emisiunii (sursa: Romfilatelia). |
Păsările joacă un rol important în ecosisteme, fiind responsabile pentru polenizarea plantelor, controlul populațiilor de insecte și semănarea semințelor. De asemenea, sunt importante pentru ecoturism și pentru industria alimentară. Cu toate acestea, multe specii de păsări sunt amenințate de pierderea habitatelor lor, vânătoare și traficul ilegal.
În Ziua Internațională a Păsărilor, se organizează evenimente și activități în întreaga lume pentru a aduce în atenția publicului importanța protejării păsărilor și habitatelor lor. Aceste activități includ observații de păsări în natură, evenimente culturale și artistice, prelegeri și prezentări despre păsări și acțiuni de plantare a arborilor pentru a crea noi habitate pentru păsări.
În data de 5 aprilie 2023, Romfilatelia a lansat o serie de mărci poștale în colaborare cu Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București, dedicată păsărilor din întreaga lume, sub denumirea de „Ziua Internațională a Păsărilor” (LP #2412), cu design-ul realizat de către George Ursachi.
Emisiunea filatelică include patru timbre cu dimensiunile de 48 x 33 mm (tiraj: 47.168 exemplare), un plic „prima zi” cu un tiraj de 161 de exemplare și un set de patru cărți poștale maxime disponibile în 151 de seturi, adresate pasionaților de filatelie. Această emisiune prezintă într-un mod inedit și emoționant patru specii de păsări: Porumbelul de stâncă - Columba livia pe timbrul cu valoarea nominală de 2,90 lei (pentru corespondență neprioritară internă cu greutatea de până în 50 de grame), Cinteza curcubeu - Chloebia gouldiae pe timbrul cu valoarea nominală de 3 lei (pentru corespondență neprioritară internă cu greutatea cuprinsă între 50 și 100 de grame), Pasărea cioc-larg „roșu cu negru” - Cymbirhynchus macrorhynchos pe timbrul cu valoarea nominală de 4,30 lei (pentru corespondență recomandată neprioritară internă cu greutatea de până în 50 de grame) și Pinguinul imperial (tată de familie) - Aptenodytes forsteri pe timbrul cu valoarea nominală de 11 lei (pentru corespondență neprioritară externă cu greutatea de până în 50 de grame).
Aceste imagini sugestive demonstrează importanța de a proteja fauna păsărilor și frumusețea speciilor ilustrate prin curcubeul de culori de pe timbrele poștale. O mapă filatelică însoțește emisiunea, fiind produsă într-un tiraj limitat de 171 de exemplare, și este dotată cu un bloc filatelic format din 4 timbre nedantelate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu