|
Plic aniversar realizat de A.F. Botoșani.
|
„Luceafărul” este una dintre cele mai cunoscute poezii ale lui Mihai Eminescu, fiind considerată de mulți drept cea mai mare capodoperă a poeziei românești. Publicată pentru prima dată în anul 1883, în revista Convorbiri literare, această poezie a adus o schimbare importantă în literatura română, atât prin stilul său unic și temele abordate, cât și prin modul în care a influențat poezia românească ulterioară.
|
Obliterare specială realizată la Chișinău.
|
Una dintre caracteristicile distinctive ale
„Luceafărului” este modul în care Eminescu a combinat mitologia și filozofia în această poezie. În centrul poveștii se află un luceafăr care se îndrăgostește de o fată pământeană și care se transformă într-un om pentru a putea fi împreună cu ea. Această temă de dragoste imposibilă este întâlnită în multe opere literare, dar ceea ce face
„Luceafărul” unic este modul în care Eminescu a integrat elemente de filozofie și de mitologie, creând o poezie de o complexitate uimitoare.
|
Plic cu obliterarea specială de la Chișinău.
|
În plus,
„Luceafărul” a avut un impact puternic asupra literaturii românești de la vremea sa. În primul rând, poezia a fost percepută ca o schimbare radicală în stilul și temele abordate de poeții români de până atunci. În loc să se concentreze pe subiecte ușoare sau romantice, Eminescu a abordat subiecte mai profunde și mai complexe, precum existența, iubirea și moartea. În al doilea rând,
„Luceafărul” a servit ca sursă de inspirație pentru mulți poeți români ulteriori, care au fost influențați de stilul unic al lui Eminescu.
|
Carte poștală cu obliterarea specială realiză în 2008 la Turda, cu prilejul aniversării a 125 de ani de la publicarea poeziei.
|
Publicarea poeziei
„Luceafărul” a fost o ocazie importantă pentru Eminescu de a-și consolida reputația ca unul dintre cei mai mari poeți români. Deși poezia nu a fost primită inițial cu entuziasm de toată lumea, ea a devenit din ce în ce mai populară de-a lungul timpului, iar acum este considerată una dintre cele mai importante opere ale literaturii române.
În concluzie,
„Luceafărul” de Mihai Eminescu este o poezie de o importanță majoră în literatura română. Stilul unic, temele abordate și impactul asupra literaturii românești ulterioare fac din „Luceafărul” o operă literară deosebită și neînlocuibilă.
|
Minicoala de 7 timbre emisă de Poșta Moldovei în 2013, la momentul aniversării a 130 de ani de la publicarea poemului.
|
Cu ocazia aniversării a 140 de ani de la publicarea poeziei
„Luceafărul”, Asociația Filateliștilor din județul Botoșani a creat un plic aniversar impresionant și o ștampilă poștală specială omologată de Federația Filatelică Română cu numărul 2528 (mulțumim lui Samuel Pascariu pentru exemplarul trimis). Aceasta a fost aplicată la Oficiul Poștal nr. 1 din Botoșani pe data de 20 aprilie 2023. În aceeași dată, la Chișinău, a fost aplicată o altă ștampilă poștală specială, proiectată de către Eugeniu Verebeceanu pentru Poșta Moldovei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu