Ursul de pluș de la televizor (TV Maci) este personajul principal al unui bloc filatelic special emis de Poșta maghiară în vara anului 2023 care face parte din secvența de introducere a povestii de adormit copiii (Esti mese). Creat de scriitoarea Ágnes Bálint și designerul păpușar Ottó Foky, Ursul de pluș de la televizor a fost realizat în fostul studio MTVA al televiziunii maghiare de stat. Blocul filatelic, tipărit în cincizeci de mii de exemplare, a fost produs de compania de tipărit bancnote Pénzjegynyomda Zrt, având un design creat de artistul grafic István Weisenburger. Această emisiune a fost lansată pe 8 iunie 2023 și conține trei timbre având valorile nominale de 250 de forinți fiecare.
Ursul de pluș de la televizor a apărut pentru prima dată la Televiziunea Maghiară la data de 15 aprilie 1963, ca o secvență de introducere pentru povestea de adormit copiii. Acesta a fost creat de Ágnes Bálint, care a scris scenariul original al secvenței și a dezvoltat personajul, și a fost realizat ca o păpușă de către artistul László Szabó. În anii '60 și '70, designul Ursului de pluș de la televizor a fost proiectat de Zsolt Lengyel și realizat de Tibor Köber. În 1970, Ágnes Bálint a scris o carte despre acest personaj intitulată „Noapte, Noapte, Teddy”. Ursul de pluș de la televizor a avut un succes remarcabil, fiind inclus într-o misiune spațială alături de astronautul Bertalan Farkas în anii '80. În 1981, designul și mediul Ursului de pluș de la televizor au fost actualizate de către designerul Aurel Koch și regizorul și animatorul A. Pál Tóth. Jucăria Ursului de pluș de la televizor, denumită Valérka, a fost înlocuită cu păpușa Csutkababa, iar Ursul a primit haine și mobilier noi și a învățat să cânte la chitară pentru a se adapta la moda vremii. Casa lui a fost realizată de Márta Kende și echipa sa. Ágnes Bálint a scris o nouă carte despre acest personaj, intitulată „Eu sunt Ursul de pluș de la televizor”.
O actualizare ulterioară a avut loc în 1982, când Ottó Foky a folosit tehnica de filmare cu păpuși stop-motion pentru a crea o nouă versiune a Ursului de pluș de la televizor la Studioul de Film Pannónia. În această versiune, Ursul de pluș de la televizor a fost însoțit de personajul Casper, care nu mai era doar o păpușă, ci juca și un rol în povești. În 1998, când versiunea Ursului de pluș de la televizor realizată de Ottó Foky în 1982 a fost eliminată de pe post, reacția publicului a fost atât de puternică încât personajul a revenit pe canalul de televiziune de stat M2 șase luni mai târziu. În 2012, s-a încercat introducerea unei noi versiuni a Ursului de pluș de la televizor, în care acesta nu mai apărea singur pe ecran seara, ci era însoțit de fratele său și utiliza un calculator conform spiritului timpului. Cu toate acestea, această nouă versiune nu a avut succes și a fost scoasă de pe ecran după patru luni, revenind versiunea realizată de Otto Foky la locul său anterior. Ursul de pluș de la televizor a devenit un personaj fermecător și a atras uneori mai mult interes decât filmele animate înșiși. Deși inițial a fost creat ca o secvență de introducere, el a evoluat într-un personaj cu viață proprie, fiind iubit de telespectatori și tratat ca un personaj de poveste independent.
Blocul filatelic special conține trei timbre care ilustrează Ursul de pluș de la televizor și Casper în situații caracteristice. În plus, pe plicul prima zi (FDC), elementul principal al amprentei ștampilei speciale este un portret stilizat al Ursului de pluș de la televizor. Un aspect interesant al acestui bloc filatelic este că prin scanarea codului QR de pe acesta se pot obține mai multe informații despre subiect.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu