Cartea dedicată filateliei, intitulată „Filatelia — pasiune, studiu, competiție” de Nicolae Tripcovici (Ed. Sport-Turism, București, 1985), reprezintă o lucrare de mare prestigiu în acest domeniu, rămânând, în mare actuală, și în ziua de astăzi. Aceasta subliniază complexitatea și subtilitatea implicată în colecționarea timbrelor și evidențiază importanța unei abordări serioase.
Autorul explorează diferite aspecte ale filateliei și oferă informații valoroase atât pentru colecționarii începători, cât și pentru cei avansați. Cartea se remarcă prin abordarea erudită și exhaustivă a domeniului, acoperind o gamă variată de subiecte, de la grafică și caracteristici ale mărcilor poștale la francaturi, reimpresiuni și alte aspecte relevante.
Lucrarea prezintă, de asemenea, o serie de studii despre întreguri poștale, ștampile și flame publicitare, obliterări, francaturi mecanice și parafilatelie, evidențiind diversitatea tematică din filatelie.
Filatelia nu implică doar colectarea timbrelor, ci și studiul acestora. După ce se delimitează sfera de interes a unei colecții, devine important să se acumuleze cunoștințe profunde în domeniul respectiv. Colecțiile bine gestionate pot deveni suficient de interesante pentru a fi prezentate în competiții. Autorul abordează acest aspect și oferă sfaturi prețioase despre pregătirea colecțiilor pentru astfel de evenimente, subiect care nu este prea discutat în alte lucrări filatelice.
În final, cartea abordează perspectivele de viitor ale filateliei, așa cum le-a văzut autorul în urmă cu 40 de ani, subliniind că scrisorile și corespondența tradițională vor rămâne întotdeauna importante în comunicarea umană, chiar și în era tehnologiei avansate. Autorul exprimă optimismul că filatelia va continua să fie o ramură răspândită de colecționare, întrucât oamenii nu vor renunța complet la scrisori și la dorința de a comunica în mod personal.
Dacă doriți să consultați această minunată lucrare, o puteți face în fiecare zi de vineri, de la ora 17, în cadrul Cercului filatelic al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare. De asemenea, puteți împrumuta cartea pentru a o studia mai detaliat acasă, direct de la Biblioteca băimăreană, unde este disponibilă la cota 656/T86.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu