Publicitate

05 februarie 2024

Explorarea abstracțiunii în arta portugheză a secolului XX

Fernando Lanhas (1923-2012) a fost un pictor, grafician, designer și profesor portughez, considerat unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai abstracționismului în arta portugheză din secolul al XX-lea.
Născut în Porto, Lanhas și-a început cariera artistică la începutul anilor '40, fiind influențat inițial de cubism și suprarealism. Însă, în anii '50, a evoluat spre o abordare mai abstractă, inspirată de mișcările artistice europene din acea perioadă, precum art informel și tachisme.
Printre cele mai cunoscute lucrări ale sale se numără seria „Desenheiros” (Sketchers), realizată în anii '50, în care a folosit tehnica aerografiei pentru a crea forme abstracte complexe, cu un aspect organic și tridimensional. În anii '60, a început să folosească tehnica colajului, combinând elemente din diferite materiale, precum hârtie, textile și metal, pentru a crea lucrări tridimensionale.
În afară de activitatea artistică, Lanhas a fost și un profesor apreciat la Facultatea de Arte Frumoase din Porto, unde a predat timp de mai multe decenii. A fost, de asemenea, unul dintre membrii fondatori ai grupului „Os Quatro Vintes” (The Four Twenties), un grup de artiști portughezi care au promovat arta abstractă în anii '40 și '50.
Lanhas a primit numeroase premii și recunoașteri pe parcursul carierei sale, inclusiv Premiul de Onoare la Bienala de la Veneția din 1954 și Ordinul Infante Dom Henrique din partea guvernului portughez în 1983. Lucrările sale pot fi văzute în colecții de artă din întreaga lume, precum Muzeul de Artă Modernă din Rio de Janeiro, Muzeul de Artă Contemporană din Lisabona și Muzeul de Artă Contemporană din Barcelona.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate