Publicitate

03 februarie 2024

Castelul Batthyany din Ludbreg - o bijuterie arhitecturală încărcată de istorie

Ludbreg, un oraș cu o bogată istorie arhitecturală, își trage rădăcinile încă din perioada romană, dovadă fiind situl arheologic aflat în apropierea castelului. Această impresionantă construcție, care combină elemente medievale și renascentiste, a fost ridicată în perioada târzie a stilului baroc. Prima mențiune a castelului datează din anul 1320, sub numele de „castrum”. În secolul al XVI-lea, în timpul domniei familiei Thuroczy, au fost adăugate un zid de apărare în aer liber, turnuri și un șanț de apă, conferind astfel clădirii caracteristicile unei fortificații cu apă, cunoscută sub numele de „Wasserburg”.
Responsabil pentru construirea castelului în stil baroc-clasicist, care a început în anul 1745 și s-a finalizat în primele decenii ale secolului al XIX-lea, a fost contele Ludovik Batthyany. Proiectul a fost coordonat de către celebrul arhitect Joseph Hueber, din Graz.
Castelul se întinde pe o suprafață de aproximativ 32 x 33 metri, având o curte interioară. Clădirea are patru etaje, iar inițial etajul patru era inclus în acoperișul în mansardă. Totuși, în secolul al XIX-lea, aspectul castelului a fost modificat, iar mansarda a fost reconstruită în forma sa actuală. Castelul este parte a unui complex urban baroc-clasicist situat la nord de așezarea medievală. La sudul castelului au fost construite două clădiri mari cu două etaje, iar la nord s-au ridicat numeroase facilități economice. Toate aceste construcții au fost armonios dispuse în jurul unei axe centrale, într-o direcție nord-sud.
Din păcate, interioarele istorice ale castelului nu au fost păstrate în forma lor originală din cauza modificărilor suferite în secolul al XX-lea. Totuși, pe parterul clădirii vestice de sud a castelului, putem admira picturile originale de pe pereți și tavanul Sălii Sallaterain. De asemenea, în Capela Sfintei Cruci, construită în castel în anul 1753, au fost restaurate în anii '50 picturile de pe tavan și pereți. Autorul acestor minunate opere de artă este Michael Peck din Kaniža. În Capela Sfintei Cruci găzduiește o impresionantă colecție de artă sacră și arhive istorice, inclusiv Bula papală a Papei Leon al X-lea din 1513, care confirmă Miracolul Euharistic petrecut în anul 1411 și asociat legendei care circulă în jurul capelei aflate în turnul gotic al castelului.
Castelul Batthyany și terenurile înconjurătoare au fost deținute de Contii Maghiari Batthyany timp de 228 de ani, între 1695 și 1923. În anul 1742, regina Maria Tereza a recunoscut terenurile din Ludbreg ca fiind proprietate inalienabilă a familiei Batthyany. Cu toate acestea, în mare parte a secolului al XX-lea, castelul nu a avut o destinație de calitate, până în anul 1992, când a fost înființat un Centru de Conservare care a devenit un atelier internațional de restaurare a artei.
Astfel, castelul Batthyany din Ludbreg rămâne o importantă mărturie a istoriei și a frumuseții arhitecturale, adăpostind în incinta sa o bogată colecție de artă și arhive istorice. Cu eforturile depuse în direcția restaurării și conservării, castelul continuă să fie o atracție deosebită și un martor al trecutului gloriei sale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate