FDC-ul emisiunii. |
Cele două timbre ale emisiunii. |
Minicolile de 5 timbre + 1 vinietă. |
Colile de 32 de mărci poștale. |
Mapa filatelică. |
Cu toate că drumurile lor literare au luat direcții diferite, cu Mihai Eminescu axat pe poezie și Ion Creangă pe proză, prietenia lor a rămas neschimbată. Fiecare a evoluat într-un mod unic, dar legătura lor de suflet și de gândire a rămas intactă.
La data de 15 ianuarie 2024, cu ocazia aniversării în România a „Zilei Culturii Naționale”, Romfilatelia a lansat o serie de mărci poștale realizată în colaborare cu Biblioteca Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române. Emisiunea, intitulată „O prietenie pentru eternitate” (LP #2449), cuprinde 2 timbre, 1 plic „prima zi” (250 de exemplare) și o mapă filatelică.
Mărcile poștale, machetate de Mihail Vămășescu, au valorile nominale de 10 lei (pentru expedierea unei scrisori neprioritare externe cu greutatea de până în 100 de grame) și 13 lei (pentru expedierea unei scrisori prioritare externe cu greutatea de până în 100 de grame). Acestea prezintă „în tandem” portrete bine-cunoscute ale celor doi mari reprezentanți ai literaturii române, simbolizând o legătură de suflet puternică. Alternanța între cele două portrete într-o abordare „prim plan și plan secundar” sugerează vivid strânsele legături de prietenie dintre cei doi.
Pentru nevoile de francare a corespondenței externe, Poșta Română a achiziționat câte 3.200 de mărci poștale din fiecare valoare nominală, totalizând 16.834 de timbre emise.
Blocul special de colecție completează imaginile mărcilor poștale cu cele ale Caselor memoriale de la Humulești și Ipotești, incluzând un text semnificativ despre prietenie asociat lui A. D. Xenopol.
După cum se poate observa și din rândurile anterioare, prietenia dintre Mihai Eminescu și Ion Creangă reprezintă un pilon important în istoria literară a României. Această legătură profundă dintre cei doi giganti ai culturii române a influențat nu doar operele lor, ci și dezvoltarea literaturii românești în ansamblu. Astfel, amintirea acestei prietenii eternizate în cuvinte și opere rămâne un tribut adus geniului și spiritului care au definit epoca de aur a literaturii românești.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu