Publicitate

19 ianuarie 2024

Prietenia eternă dintre Mihai Eminescu și Ion Creangă

FDC-ul emisiunii.
În paginile istoriei literare a României, se conturează cu luminozitatea sa un capitol dedicat prieteniei dintre doi titani ai culturii române: Mihai Eminescu și Ion Creangă. Desfășurându-și activitatea în perioada de înflorire a culturii naționale, acești doi mari scriitori și-au lăsat amprenta asupra literaturii române, iar prietenia lor s-a dovedit a fi una durabilă și profundă.
Cele două timbre ale emisiunii.
Mihai Eminescu, considerat de mulți „Luceafărul poeziei românești”, și Ion Creangă, creatorul inconfundabilului „Amintiri din copilărie”, au avut drumuri distincte în ceea ce privește stilul literar, dar s-au întâlnit în granița sensibilității și a geniului artistic. Cei doi au compartimentat universul cuvintelor într-un mod unic, fiecare contribuind cu originalitatea sa la mozaicul cultural al epocii.
Minicolile de 5 timbre + 1 vinietă.
Legătura lor de prietenie a avut rădăcini adânci în vremurile studenției, când amândoi își croiau drumul prin viață și literatură. S-au întâlnit în mediul boem și efervescent al Iașilor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, contribuind la acea efervescență culturală care avea să marcheze perioada.
Colile de 32 de mărci poștale.
Un aspect notabil al acestei prietenii se regăsesc în memoriile scrise de Mihai Eminescu, unde întâlnim numeroase amintiri și sentimente sincere legate de Ion Creangă. În aceste scrieri, Eminescu i se adresa lui Creangă cu expresia „Iacă credeai, omule, că stai în lume”, evidențiind astfel admirația sa pentru prietenul său și recunoașterea valorii sale artistice.
Mapa filatelică.
Prietenia lor nu s-a limitat la mediul literar. S-au sprijinit reciproc în momente dificile, au împărtășit bucurii și necazuri, au fost martori la evoluția reciprocă a carierelor lor literare. Eminescu a fost, în multe privințe, un mentor pentru Creangă, încurajându-l să-și dezvolte talentul narativ și să exploreze lumea copilăriei în creațiile sale.
Cu toate că drumurile lor literare au luat direcții diferite, cu Mihai Eminescu axat pe poezie și Ion Creangă pe proză, prietenia lor a rămas neschimbată. Fiecare a evoluat într-un mod unic, dar legătura lor de suflet și de gândire a rămas intactă.
La data de 15 ianuarie 2024, cu ocazia aniversării în România a „Zilei Culturii Naționale”, Romfilatelia a lansat o serie de mărci poștale realizată în colaborare cu Biblioteca Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române. Emisiunea, intitulată „O prietenie pentru eternitate” (LP #2449), cuprinde 2 timbre, 1 plic „prima zi” (250 de exemplare) și o mapă filatelică.
Mărcile poștale, machetate de Mihail Vămășescu, au valorile nominale de 10 lei (pentru expedierea unei scrisori neprioritare externe cu greutatea de până în 100 de grame) și 13 lei (pentru expedierea unei scrisori prioritare externe cu greutatea de până în 100 de grame). Acestea prezintă „în tandem” portrete bine-cunoscute ale celor doi mari reprezentanți ai literaturii române, simbolizând o legătură de suflet puternică. Alternanța între cele două portrete într-o abordare „prim plan și plan secundar” sugerează vivid strânsele legături de prietenie dintre cei doi.
Pentru nevoile de francare a corespondenței externe, Poșta Română a achiziționat câte 3.200 de mărci poștale din fiecare valoare nominală, totalizând 16.834 de timbre emise.
Blocul special de colecție completează imaginile mărcilor poștale cu cele ale Caselor memoriale de la Humulești și Ipotești, incluzând un text semnificativ despre prietenie asociat lui A. D. Xenopol.
După cum se poate observa și din rândurile anterioare, prietenia dintre Mihai Eminescu și Ion Creangă reprezintă un pilon important în istoria literară a României. Această legătură profundă dintre cei doi giganti ai culturii române a influențat nu doar operele lor, ci și dezvoltarea literaturii românești în ansamblu. Astfel, amintirea acestei prietenii eternizate în cuvinte și opere rămâne un tribut adus geniului și spiritului care au definit epoca de aur a literaturii românești.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate