Publicitate

04 ianuarie 2024

Nudul lui Gheorghe Tăttărescu: eleganță și controversă în artă

Timbrul emis de Poșta Română
în anul 1969 (Mi #2755).

Gheorghe Tăttărescu (1820-1894) a fost un pictor și grafician român remarcabil, recunoscut pentru portretele sale expresive și pentru abordarea modernistă în artă. În 1864, împreună cu Theodor Aman, a înființat Școala de Arte Frumoase din București, unde a activat ca profesor de pictură și ulterior ca director în perioada 1891-1892.
Pe lângă pasiunea sa pentru pictura religioasă, Gheorghe Tăttărescu s-a dedicat și realizării de portrete și nuduri. Printre operele de referință ale artistului se regăsesc autoportretul său și un nud celebru, care a devenit subiectul unui timbru poștal.
FDC-ul emisiunii francat cu timbrul supus studiului.
Pictura intitulată „Nud” reprezintă un studiu al corpului uman într-o manieră nudă, realizată în ulei pe pânză în stilul neoclasicismului. Lucrarea se concentrează pe reprezentarea anatomică, punând accent pe jocul de lumină și umbră pentru a evidenția forma și textura corpului uman. Artistul a reușit să surprindă grația și frumusețea formelor, utilizând o tehnică picturală precisă și detaliată.
Maxima oficială.
„Nud” este una dintre cele mai cunoscute și reprezentative picturi ale lui Gheorghe Tăttărescu. Lucrarea capturează în mod expresiv și estetic studiul corpului uman. Prin utilizarea unei palete bogate în culori și a unei tehnici picturale sofisticate, Tăttărescu evidențiază abilitățile sale artistice în reprezentarea formelor umane. Jocul de lumină și umbră creează un efect de volum și relief, oferind adâncime și tridimensionalitate lucrării.
Această pictură reflectă influența curentului artistic modernist și prezintă o abordare subiectivă și interpretativă a nudului. Tăttărescu explorează în detaliu anatomia umană și subliniază frumusețea formelor feminine într-un mod sensibil și estetic.
Eroare filatelică.
Lucrarea „Nud” a lui Gheorghe Tăttărescu a fost expusă și apreciată în numeroase expoziții de artă în România și în străinătate. Ea reprezintă un exemplu de artă românească de înaltă calitate și a contribuit la consolidarea poziției lui Tăttărescu în peisajul artistic al secolului al XX-lea. În prezent, această lucrare este expusă în casa pe care pictorul a achiziționat-o în 1855 și în care a locuit timp de aproape 40 de ani, clădire care a fost transformată ulterior în Muzeul „Gheorghe Tăttărescu” din București. Clădirea a fost declarată monument istoric în 1951 și găzduiește un bogat patrimoniu artistic, inclusiv picturi, grafică, artă decorativă, documente și mobilier care au aparținut artistului și familiei sale. Deschiderea oficială a muzeului a avut loc în 1953. În prezent poartă numele de Casa Memorială „Gheorghe Tăttărescu” și aparține de Muzeul Municipiului București, iar în momentul redactării acestui material este închis pentru restaurare.
Pictura „Nud” a fost reprodusă de Poșta Română pe un timbru cu valoare nominală de 10 bani în anul 1969, în cadrul emisiunii „Reproduceri de artă din Galeria Națională”, cu o tiraj de 3 milioane de exemplare. Emisiunea a fost însoțită de un set de șase maxime poștale și trei plicuri „prima zi”.
Filateliștii au profitat de oportunitatea de a crea alte maxime în ediție privată cu această lucrare de excepție. Un astfel de exemplar, extrem de rar în prezent, a fost realizat cu ocazia Expoziției de Filatelie Tematică din Vrancea, utilizând o carte poștală ilustrată care reproduce un aspect al Muzeului „Pictor Gheorghe Tăttărescu” din București, editată de Ed. Meridiane. Timbrul a fost obliterat cu ștampila expoziției la Focșani pe data de 15 noiembrie 1979.
Atenția cercetătorilor din domeniul filateliei a fost atrasă de o „pată galbenă pe margine (pe cadrul alb), la ora 3,30”. Această eroare, catalogată la trei stele, înregistrată în catalogul specializat realizat de prof. Sergiu Marian Găbureac, a fost semnalată pentru prima dată de filatelistul Paul-Dan Cioacă din București.
Este important de menționat că Tăttărescu a realizat mai multe picturi cu tematică nud, fiecare având propriul său stil și abordare.
Gheorghe Tăttărescu a fost un artist vizionar și controversat pentru epoca sa. Picturile sale nud au fost considerate îndrăznețe și chiar provocatoare pentru perioada în care a trăit. Cu toate acestea, el a reușit să se impună ca unul dintre cei mai importanți pictori români ai secolului al XX-lea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate