Timbrul emis de Poșta Română în anul 1969 (Mi #2755). |
Pe lângă pasiunea sa pentru pictura religioasă, Gheorghe Tăttărescu s-a dedicat și realizării de portrete și nuduri. Printre operele de referință ale artistului se regăsesc autoportretul său și un nud celebru, care a devenit subiectul unui timbru poștal.
FDC-ul emisiunii francat cu timbrul supus studiului. |
Maxima oficială. |
Această pictură reflectă influența curentului artistic modernist și prezintă o abordare subiectivă și interpretativă a nudului. Tăttărescu explorează în detaliu anatomia umană și subliniază frumusețea formelor feminine într-un mod sensibil și estetic.
Eroare filatelică. |
Pictura „Nud” a fost reprodusă de Poșta Română pe un timbru cu valoare nominală de 10 bani în anul 1969, în cadrul emisiunii „Reproduceri de artă din Galeria Națională”, cu o tiraj de 3 milioane de exemplare. Emisiunea a fost însoțită de un set de șase maxime poștale și trei plicuri „prima zi”.
Filateliștii au profitat de oportunitatea de a crea alte maxime în ediție privată cu această lucrare de excepție. Un astfel de exemplar, extrem de rar în prezent, a fost realizat cu ocazia Expoziției de Filatelie Tematică din Vrancea, utilizând o carte poștală ilustrată care reproduce un aspect al Muzeului „Pictor Gheorghe Tăttărescu” din București, editată de Ed. Meridiane. Timbrul a fost obliterat cu ștampila expoziției la Focșani pe data de 15 noiembrie 1979.
Atenția cercetătorilor din domeniul filateliei a fost atrasă de o „pată galbenă pe margine (pe cadrul alb), la ora 3,30”. Această eroare, catalogată la trei stele, înregistrată în catalogul specializat realizat de prof. Sergiu Marian Găbureac, a fost semnalată pentru prima dată de filatelistul Paul-Dan Cioacă din București.
Este important de menționat că Tăttărescu a realizat mai multe picturi cu tematică nud, fiecare având propriul său stil și abordare.
Gheorghe Tăttărescu a fost un artist vizionar și controversat pentru epoca sa. Picturile sale nud au fost considerate îndrăznețe și chiar provocatoare pentru perioada în care a trăit. Cu toate acestea, el a reușit să se impună ca unul dintre cei mai importanți pictori români ai secolului al XX-lea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu