Publicitate

23 noiembrie 2019

Câteva considerații asupra mărcii de 50 de lei din emisiunea de uzuale „Păsări” din 1993 - Grangurul

Ilustrată maximă având aplicată ștampila „prima zi a emisiunii”
Grangurul (Oriolus oriolus) este o pasăre migratoare din familia oriolidelor (Oriolidae), ordinul paseriformelor (Passeriformes) care cuibărește în pădurile luminoase de șes, văile râurilor montane, în plantații, livezi, terenuri de cultură cu copaci din Europa, Asia, nord-vestul Africii. Iernează în Africa sub-sahariană. Are o lungime de 21–24 cm. Masculul are un penaj galben-auriu cu aripile și coada negre. Femela și păsările tinere au un colorit verzui cu aripile și coada mai întunecate. Cântecul este un fluierat sonor. Cuibul de forma unui hamac se află pe o înfurcitură aproape de capătul unei crăci orizontale, mascat de frunziș. Ponta are loc în mai-iunie și constă din 3-4 ouă albe cu pete brun-roșcate. Incubația este asigurată mai ales de femelă și durează circa 15 zile. Puii sunt nidicoli (golași și orbi). Se hrănește cu insecte și fructe, în special cu cireșe.
În România este o pasăre comună răspândită în zăvoaie și pădurile luminoase de șes, urcând și pe văile râurilor montane, până în partea lor mijlocie. Cuibărește la noi, dar pleacă în sezonul rece. 

Caracteristici filatelice
Marcă preobliterată
Grangurul, având valoarea nominală de 50 de lei, face parte din seria de uzuale Păsări (care cuprinde 10 mărci poștale) pusă în circulație de Poșta Română pe data de 30 aprilie 1993. Timbrul are dimensiunile de 27 x 42 mm și este dantelat 13½. Tipărit inițial pe hârtie cromo, în coli finite a 50 de mărci poștale (5 rânduri a 10 coloane), a avut inițial un tiraj de 3.300.000 de exemplare. În perioada 1997 - 2000 va primi suplimentări de tiraj pe diverse varietăți de hârtie în vederea satisfacerii nevoilor de francare de la aceea vreme a Poștei. Astfel, puterea de circulație al acestui timbru se va întinde pe o lungime de cel puțin șapte ani.
Din tirajul original 3.100.000 bucăți au fost tipărite pe hârtie negumată și preobliterate ajungând cu precădere în plicurile filatelice. Ștampila cu care au fost preobliterate este de tipul „BUCUREȘTI 1”, datată „4-5-993-8”, aplicată în poziție normală, după cum se poate vedea și în imaginea următoare.
O jumătate de coală preobliterată
Aida Tasgian a fost cea care semnează macheta acestui timbru. Născută în 1936 la București, Aida Tasgian Eranuhi a fost un excelent grafician, absolventă a Școlii Medii de Arte Plastice București. După absolvirea acestei școli, în anul 1954, și până la pensionare, a lucrat la Fabrica de Timbre, având diverse funcții: grafician desenator, cromogravor sau specialist gravor. A obținut diverse premii la multe concursuri cu piesele machetate de ea. În decursul carierei sale a machetat 319 timbre pentru 80 de emisiuni de mărci poștale. Moare, la vârsta de 78 de ani, în 2014 la București.
FDC-ul emisiunii pe care apare Grangurul
Emisiunea s-a bucurat și de patru plicuri „prima zi” înseriate, exemplarul pe care apare Grangurul fiind echipat și cu timbrele ilustrând Pupăza (20 lei) și Forfecuța (65 lei).

Eroare filatelică
Profesorul Sergiu Găbureac menționează în lucrarea sa privind erorile filatelice existența unui punct negru în a doua literă O din primul cuvânt al denumirii științifice. Eroarea fusese semnalată inițial de către filatelistul Anton Ion din Piatra-Neamț. Eroarea este poziționată în primul cadran al literei (pe poziția 1-2) și se regăsește în coala finită la marca situată pe rândul 2, coloana 2. Conform catalogului de specialitate, aceasta este o eroare catalogată la trei stele.

Componentă filatelică
Subiectul mărcii poștale a oferit o plajă largă filateliștilor în vederea realizării unor piese filatelice de excepție. Iată mai jos câteva dintre exemplarele pe care le-am identificat pe site-urile de licitații filatelice.

 
Maxime având aplicată ștampila „prima zi a emisiunii” (sursa imaginilor: delcampe.net)


Ștampila „prima zi” a fost aplicată pe o serie de cărți poștale ilustrate suport. Pe lângă maxima prezentată în deschiderea materialului, am mai întâlnit-o, răsfoind rezultatele delcampe, și pe cea prezentată mai sus. Or fi ambele oficiale?

Plic ocazional realizat în 1993 la Rădăuți (sursa imaginii: delcampe.net)

Prima Expoziție Filatelică de Tineret Itinerantă a avut loc la Rădăuți pe data de 8 octombrie 1993. Prin alăturarea celor două timbre pe fața plicului se poate observa cu ușurință diferențele tipului de hârtie utilizat la tipărirea acestei emisiuni. Timbrele au fost anulate cu ștampila expoziției.

Plic ocazional realizat în 1993 (tip 1) la Cluj-Napoca (sursa imaginii: delcampe.net)

Expoziția filatelică „Protecția naturii '93” a oferit filateliștilor aflați în Cluj-Napoca pe 10 octombrie să achiziționeze și plicul tematic de mai sus. Astăzi el poate fi achiziționat de pe internet la un preț de aproximativ 2,5 euro.

Plic ocazional realizat în 1993 (tip 2) la Cluj-Napoca (sursa imaginii: delcampe.net)

Tot de la același eveniment provine și varianta cu deviza Societății Ornitologice Române. Se poate observa cu ușurință diferențele de nuanță ale hârtiei timbrului.

Carte maximă realizată în 1993 la Cluj-Napoca (sursa imaginii: delcampe.net)

Tot în cadrul aceleași expoziții de pe malul Someșului Mic a fost realizată și frumoasa maximă de mai sus.


Trâmbița piticului este specia de ciuperci comestibile care ilustrează ștampila ocazională ce a fost aplicată la Beliș (jud. Cluj) pe data de 6 aprilie 1994 pentru a aniversa „Luna pădurii”.


Pe data de 10 aprilie 1994 la Gilău (jud.Cluj) a fost realizată o ștampilă ocazională dedicată lunii pădurii. Macheta ștampilei ilustrează câteva exemplare de pâlnioara de fildeș sau ciuperca nădușelii - o specie extrem de toxică.


Tot la Gilău, pe 11 aprilie 1994 a mai fost lansată o ștampilă ocazională, vedeta fiind Hribul dracului - o altă specie otrăvitoare.


Barba caprei este ciuperca comestibilă ce ilustrează ștampila din data de 12 aprilie 1994 aplicată la Gilău.


O altă specie de ciuperci otrăvitoare (Buretele cărămiziu) este machetată pe ștampila aplicată pe data de 13 aprilie 1994 la Băișoara (jud. Cluj).

Carte maximă realizată în 1994 la Tisău (sursa imaginii: delcampe.net)

Pe 5 iunie 1994, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului Înconjurător, la Tisău (județul Buzău) a fost realizată o frumoasă ștampilă ocazională având ca subiect Grangurul. Utilizând o carte poștală ilustrată adecvată și timbrul asupra căruia ne-am axat atenția, maximafiliștii aflați la eveniment au realizat câteva exemplare maxime de toată frumusețea. Piesa de mai sus am găsit-o la o licitație postată pe site-ul Delcampe la un preț de 2.50 euro și era ofertată de un vânzător din Portugalia. Licitația pentru piesa în cauză se încheie pe data de 28 noiembrie 2019, iar cu 5 zile înainte de încheierea acesteie nu primise nici o ofertă.


Cărți maxime realizate în 1994 la Sibiu (sursa imaginii: delcampe.net)

Și maximafiliștii sibieni au realizat, cu același prilej, o ștampilă ocazională pe care au utilizat-o la confecționarea maximelor de mai sus. Nici cele două maxime, postate la licitații pe Delcampe, nu primiseră nici o ofertă. De data aceasta vânzătorul era din România, iar prețurile cerute variau între 2 și 2.25 euro.

Plic ocazional realizat în 1994 la Frasin (sursa imaginii: delcampe.net)

Și la Frasin (județul Suceava) filateliștii au sărbătorit, marcând evenimentul cu o frumoasă ștampilă aniversară aplicată pe plicurile ocazionale dedicate.

Carte maximă realizată în 1995 la Măgura (sursa imaginii: delcampe.net)

„Vestitorii primăverii” este titlul ștampilei ocazionale realizată pe 29 martie 1995 cu ajutorul căreia a fost realizată și ilustrata maximă de mai sus.


Cu prilejul sărbătorilor pascale (23-24 aprilie 1995), Asociația Filatelică Caraș-Severin a realizat un frumos plic special care poartă amprenta ștampilei confecționate cu această ocazie.

Plic ocazional realizat în 1995 la Bacău (sursa imaginii: delcampe.net)

Plic ocazional obliterat cu două timbre având tipuri diferite de hârtie (sursa imaginii: delcampe.net)

Ziua Mondială a Mediului Înconjurător a fost sărbătorită pe 5 iunie 1995 și la Bacău. Grangurul a fost din nou vedeta.

Plic ocazional realizat în 1995 la Paltin (sursa imaginii: delcampe.net)

În 1995, pe 12 iulie, filateliștii din Paltin au realizat un frumos plic ocazional și o ștampilă aniversară (având aceeași compoziție grafică) dedicat Anului European al Conservării Naturii. Piesa de mai sus se poate achiziționa on-line la prețul de aproape 3 euro.

Ștampilă ocazională realizată în 1995 la Oravița (sursa imaginii: delcampe.net)

Pe 26 noiembrie 1995 a avut loc la Oravița evenimentul filatelic „Expofil toamna oravițeană”. Cu acest prilej a fost realizată și această frumoasă ștampilă ocazională.

Plic ocazional realizat în 1996 la Arad (sursa imaginii: delcampe.net)

Luna Pădurii din anul 1996 a fost dedicată ciupercilor. Chiar dacă filateliștii arădeni au realizat un plic și o ștampilă tematică fungică, au utilizat pentru francarea pieselor timbrele cu grangurul. Cele două timbre, totalizând 100 de lei, erau în conformitate cu tariful poștal pentru o scrisoare „alte localități” la data de 15 martie.

Ștampilă ocazională realizată în 1996 la Cluj-Napoca (sursa imaginii: delcampe.net)

Cel de-al VI-lea Simpozion de Ornitologie ornagizată de Societatea Ornitoilogică din România s-a desfășurat în perioada 23-28 aprilie 1996 în Cluj Napoca. Cu această ocazie a fost realizată o ștampilă ocazională cu care au fost realizate o serie de piese filatelice care au marcat evenimentul.

Plic ocazional realizat în 1996 la Paltin (sursa imaginii: delcampe.net)

Și în 1996 filateliștii de la Paltin au realizat un plic ocazional. De data aceasta au ales să francheze plicul cu două mărci care la o privire mai atentă se observă că prezintă nuanțe (tipuri) diferite ale hârtiei pe care au fost tipărite.

Ștampilă ocazională realizată în 1996 (sursa imaginii: delcampe.net)

În 1996 „Luna pădurii” a fost marcată de o frumoasă ștampilă ocazională care a fost aplicată peste timbrul cu Grangurul aplicat suplimentar pe întregul poștal emis în 1995 (cod 143/95) cu ocazia expoziției Itinerantă de la Fălticeni.

Plic ocazional (tip 1) realizat în 1996 la Timișoara (sursa imaginii: delcampe.net)

În 1996, la Timișoara, se sărbătorea în perioada 5-6 iunie, Ziua Mondială a Mediului. Filateliștii bănățeni au realizat o ștampilă și un plic aniversar, iar ca acesta să fie francat tematic, în conformitate cu tarifele poștale în vigoare la aceea dată (și anume 70 de lei pentru o scrisoare „loco” de până în 20 de grame), i-au alăturat grangurului nostru o frumoasă veveriță.

Plic ocazional (tip 2) realizat în 1996 la Timișoara (sursa imaginii: delcampe.net)

Un alt model realizat de filateliștii de pe malul Begăi este și cel în care pe lângă Grangur a fost alăturată și Ciocănitoarea pestriță.

Plic ocazional (tip 3) realizat în 1996 la Timișoara (sursa imaginii: delcampe.net)

O altă modelatitate de a franca un alt model de plic ocazional (tip 3) la același eveniment.

Ștampilă ocazională realizată în 1996 la Râmnicu-Vâlcea (sursa imaginii: delcampe.net)

Filateliștii din Râmnicu-Vâlcea au realizat pentru data de 5 iunie 1996 o frumoasă ștampilă ocazională cu tema „Protecția mediului” care au obliterat o pereche de trimbre (Grangur și Veveriță) aplicate pe câteva plicuri albe.


Ștampilă ocazională realizată în 1998 (tip 1) la Buhuși (sursa imaginii: delcampe.net)

O ștampilă ocazională (tip 1) a fost realizată și pentru data de 17 martie 1998 la Buhuși pentru a marca „Luna Pădurii”, ilustrând o ciocârlie de pădure (Lullula arborea). Din păcate valoarea francaturii existente pe plicul pe care a fost aplicată ștampilă nu aduce un plus-valoare deoarece pentru aceea dată valoarea minimă de francare era de 700 de lei.


Ștampilă ocazională realizată în 1998 (tip 2) la Buhuși (sursa imaginii: delcampe.net)

La 1 aprilie 1998 a fost aplicată, la Buhuși, o nouă ștampilă ocazională (tip 2) ilustrând o becațină de luncă (Gallinago gallinago).

Ștampilă ocazională realizată în 1998 (tip 3) la Buhuși (sursa imaginii: delcampe.net)

Cu prilejul aniversării lunii pădurii din 1998 a fost realizată și o ștampilă (tip 3) care a fost aplicată la Buhuși pe data de 15 aprilie 1998 peste timbrele de pe plicul prezentat mai sus. Macheta ștampilei ilustrează un sitar de pădure (Scolopax rusticola). Chiar dacă postarea de pe internet menționează că ar fi vorba despre un plic special, eu nu o pot atribui vre-unei categorii filatelice, deoarece în aceea perioadă tariful minin de francare a unei corespondențe (scrisori) era de 700 de lei. Tariful de 200 de lei (valoarea timbrelor aplicate mai sus) corespondea unei cărți poștale pentru radioamatori sau unei CP cu mutări de șah.

Ștampilă ocazională realizată în 2002 la Timișoara (sursa imaginii: delcampe.net)

În anul 2002 Grangurul a fost delcarată pasărea anului, după cum reiese și de pe amprenta ștampilei realizată de filateliștii din Timișoara cu prilejul Zilei Internaționale a mediului”.

Plic ocazional (liliput) realizat în 2004 la Cornet (sursa imaginii: delcampe.net)

În Cornet au decis filateliștii vâlceni să sărbătorească Luna pădurii. Pe ștampila ocazională, frumos machetată, pe lângă Grangur apare și o Ciuvică.

Grangurul pe timbre lumii
Timbrul cu valoarea niminală de 20 de bani emis în 1959
Grangurul este o vedetă a filateliei mondiale. Administrațiile poștale din întrega lume i-au dedicat peste 60 de timbre. România i-a mai dedicat un timbru în 1959 cu valoarea nominală de 20 de bani. Kjell Scharning a realizat o listă cu timbrele pe care apare această minunată pasăre pe site-ul său Theme Birds on Stamps. Aflăm de aici următoarele că Albania, Azerbaijan, Bahrain, Belarus, Botswana, Bulgaria, Burundi, Cehoslovacia, Cipru, Egipt, Elveţia, Finlanda, Gambia, Georgia, Guinea, Insulele Comoro, Insulele Maldive, Iran, Iordan, Iugoslavia, Kuweit, Kyrgyzstan, Letonia, Liban, Libia, Liechtenstein, Luxemburg, Madagascar, Malta, Mauritania, Mozambic, Palestina, Polonia, Qatar, San Marino, Sierra Leone, Suedia, Togo și Turcia au emis câte un timbru în care este reprezentat grangurul; Africa Centrală, Belgia, Germania, Kosovo, Moldova, Portugalia, România, Rusia și Siria câte două timbre, iar Ungaria, Liberia și Mongolia câte trei timbre.

Bibliografie:
Wikipedia - Grangur, https://ro.wikipedia.org/wiki/Grangur, din 21 mai 2019 accesat la data de 23 noiembrie 2019
Gheorghe Tudor, Coriolan Chiricheș, Gheorghe Mermeze, Catalogul mărcilor poștale românești 1990-2017 (februarie), Ed. Axa, 2017
Cristian Andrei Scăiceanu - Dicționarul machetatorilor mărcilor poștale românești, Ed. Oscar Print, 2018, ISBN 978-973-668-480-7
Leonard Alexandru - Să ne cunoaștem machetatorii: Aida Tasgian, Jurnalul filatelic din 21  noiembrie 2018
Sergiu Găbureac, România: erori filatelice 1903-2006, catalog specializat ilustrat, Ed. Biblioteca Bucureștilor, 2008, ISBN 978-973-8369-22-1
Victor Sasu, Catalogul mărcilor poștale românești '84-'94, Ed. Insert SRL, București, 1995, ISBN 973-97141-0-2
Kjell Scharning,  Eurasian Golden Oriole - Oriolus oriolus pe Theme Birds on Stamps accesat la 25 noiembrie 2019
***, Delcampe.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate