Publicitate

05 noiembrie 2019

140 de ani de la moartea fizicianului englez James Clerk Maxwell

James Clerk Maxwell (n. 13 iunie 1831, Edinburgh, Regatul Unit – d. 5 noiembrie 1879, Cambridge, Regatul Unit) a fost un om de știință scoțian, activ în domeniul fizicii matematice. Cea mai notabilă realizare a sa a fost formularea teoriei clasice a radiațiilor electromagnetice, care reunește, pentru prima dată, electricitatea, magnetismul și lumina ca manifestări ale aceluiași fenomen. Ecuațiile lui Maxwell pentru electromagnetism au fost numite „a doua mare unire în fizică” după cea realizată de Isaac Newton.
În 1865, Maxwell a demisionat din funcția de la King's College, Londra, și a revenit la Glenlair cu Katherine. În lucrarea sa Despre figurile reciproce, cadre și diagrame de forțe (1870) a discutat despre rigiditatea diferitelor modele de grilă. El a scris manualul Teoria căldurii (1871) și tratatul Materie și mișcare (1876). Maxwell a fost, de asemenea, primul care a utilizat explicit analiza dimensională, în 1871.
În 1871, el a devenit primul profesor Cavendish de Fizică⁠ la Cambridge. Maxwell a fost însărcinat cu dezvoltarea Laboratorului Cavendish⁠, unde a supravegheat fiecare pas al procesului de construcție și de achiziție de aparatură. Una dintre ultimele mari contribuții ale lui Maxwell la știință a fost editarea (cu abundente note originale) a cercetării lui Henry Cavendish, din care a rezultat că Cavendish a cercetat, printre altele, chestiuni ca densitatea Pământului și compoziția apei.
Maxwell a murit în Cambridge de cancer abdominal pe 5 noiembrie 1879, la vârsta de 48 de ani. Mama lui murise la aceeași vârstă de același tip de cancer.
Maxwell este înmormântat la Parton⁠ Kirk, în apropiere de Castle Douglas⁠ în Galloway aproape de locul unde a crescut. Biografia extinsă Viața lui James Clerk Maxwell, scrisă de fostul său coleg de școală și prieten de o viață, profesorul Lewis Campbell⁠, a fost publicată în 1882. Operele lui complete au fost publicate în două volume de Cambridge University Press în 1890.
(Sursa: Wikipedia)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate