Publicitate

12 mai 2019

135 de ani de la moartea compozitorului și dirijorului ceh Bedřich Smetana

Bedřich Smetana (n. 2 martie 1824, Litomyšl, Boemia – d. 12 mai 1884, Praga) a fost un compozitor și dirijor ceh. Este cunoscut pentru poemul simfonic Vltava (sau Die Moldau, după denumirea în germană a râului), al doilea dintr-un ciclu de șase pe care le-a intitulat Má vlast („Țara mea”), precum și pentru opera Mireasa vândută.
Este cunoscut ca și creatorul operei cehe. Fiul unui fabicant de bere, studiază pianul și vioara în copilărie. La vârsta de cinci ani făcea parte, împreună cu alți membri ai familiei, dintr-un cvartet de coarde al lui Haydn. La șase ani cânta ca pianist în public, iar la opt ani compunea. Dar, deși era un pianist strălucit, n-a urmat Conservatorul și n-a făcut nici un fel de studii muzicale. Abia la vârsta de nouăsprezece ani a început să primească o instrucție teoretică sistematică. 
Emigrează în Suedia, unde va activa din 1856 până în 1861 ca profesor și dirijor al orchestrei de la Gotteborg. Acum compune multă muzică de pian și trei poeme simfonice. 
În anul 1862, Smetana s-a întors la Praga și tot în acest an a fost deschis Teatrul Provizoriu care fusese construit special pentru cehi. Pentru această ocazie Smetana va compune o operă patriotică. Astfel, în 1863 va fi prezentata prima sa opera „Branderburgii în Cehia”. Trei ani mai târziu va fi urmată de opera comică „Mireasa vândută” (1866). 
A scris în total opt opere. La Smetana se remarcă modul în care sunt caracterizate personajele prin mijloace muzicale, melodia și ritmurile influențate de muzica populară și rolul orchestrei în sugerarea atmosferei scenice. Ca pianist, dirijor, profesor și propagator și-a înspirit conaționalii și a lăsat o moștenire cu care aceștia pot fi mândri. Printre compozițiile lui se mai număra poemul „Vltava” (lucrare dintr-un ciclul de șase poeme simfonice intitulate „Ma vlast”) și Cvartetul pentru coarde în Mi minor cu tentă autobiografică și o muzică mereu proaspătă, numit „Din viața mea”. Cele mai bune piese pentru pian sunt „Dansurile cehe”, schițe foarte inventive și fermecatoare, de o dificultate considerabilă. Creator al simfonismului național, tributar programatismului, a scris și miniaturi orchestrale, poeme simfonice, coruri, cântece pentru voce („Cântece de seară”), piese pentru pian și piese pentru muzica de cameră.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate