Publicitate

10 mai 2019

115 ani de la moartea exploratorului britanic Henry Morton Stanley

Henry Morton Stanley, numele adoptiv al lui John Rowlands (n. 28 ianuarie 1841; d. 10 mai 1904), a fost un jurnalist britanic, explorator al Africii Centrale.
Provenit dintr-o familie săracă, muncește din fragedă copilărie. La 15 ani este băiat de cabină pe o linie de pacheboturi, iar la 17 ani ajunge la New Orleans (SUA) ca elev de marină. Aici, este adoptat de un american, luând numele acestuia.
Participă la Războiul de secesiune ca ziarist, activitate care îl consacră după război, când vizitează SUA, Spania, Turcia, Egiptul și Etiopia.
În 1867 a devenit corespondent special de presă al ziarului "New York Herald", plecând în Etiopia cu o expediție britanică. A participat la inaugurarea în 1869 a Canalului Suez, realizând un reportaj la fața locului, după care a călătorit pe teritoriul actualelor state Turcia, Siria, Palestina și India.
În 1871 a organizat o caravană care a plecat din estul Africii (Zanzibar) spre interiorul continentului în căutarea lui David Livingstone, căruia i se pierduse urma în 1869. La Zanzibar, strânge informații despre călătoria acestuia și organizează el însuși o expediție prin junglă, întâlnindu-l pe Livingstone la 3 noiembrie 1871 pe malul estic al Lacului Tanganyika, la Udjidji. Împreună cu el cercetează zona lacului, stabilind că acesta nu aparține sistemului Nilui.
În mai 1872 s-a întors în Zanzibar, continuând singur explorările.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate