Publicitate

07 aprilie 2024

Pasărea timida și retrasă a pădurilor de conifere

Potârnichea de munte (Tetrastes bonasia) este o specie de pasăre din familia Tetraonidae, cunoscută și sub denumirea de ierunca de munte. Această pasăre trăiește în pădurile de conifere din regiunile montane și submontane ale Europei și Asiei.
Potârnichea de munte are o talie medie, cu o lungime de aproximativ 35 de centimetri și o greutate de până la 600 de grame.

Masculii sunt mai mari decât femelele, având o culoare mai intensă și mai multe pete albe pe penaj. Penele sunt brun-roșcate cu dungi negre, iar pe aripile și coada pasărei se află pete albe.
Ierunca de munte este o pasăre timida și retrasa, care prefera sa trăiască în zone izolate și greu accesibile, cum ar fi pădurile de conifere de mare altitudine și de regiuni stâncoase. Hrana sa constă în principal din frunze, muguri și semințe de conifere, dar și din insecte și alte nevertebrate.
Potârnichea de munte este apreciată în special de către pasionații de ornitologie și de vânătoare cu păsări de pradă, dar și de iubitorii de natură, datorită aspectului său pitoresc și a modului de viață interesant. Această pasăre a fost inclusă pe lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN) ca o specie cu risc scăzut de dispariție, dar este încă amenințată de pierderea habitatului și de vânătoare excesivă.
Ierunca (Tetrastes bonasia) apare pe unele timbre emise de anumite țări care promovează fauna sălbatică autohtonă. De exemplu, există un timbru din Uniunea Sovietică emis în anul 1959 care ilustrează o potârniche de munte în habitatul ei natural. De asemenea, ierunca este prezentă pe un timbru din seria „Vânatul migrator și sedentar” emis în anul 2022, împreună cu alte specii de păsări autohtone.
Apariția acestei păsări pe timbrele poștale poate fi considerată o modalitate de a promova importanța conservării și protejării habitatului natural al acestei specii, dar și a altor specii de păsări și animale sălbatice.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate