Publicitate

05 iunie 2023

Contribuții la identificare unor noi posibile erori filatelice

Timbrul din emisiunea „Marina - Nave” analizat.
Eroarea filatelică apare atunci când un timbru poștal este tipărit sau perforat în mod incorect. Aceste erori pot fi datorate unei varietăți de factori, inclusiv erori în procesul de tipărire, disfuncționalități ale mașinii de tipărire, greșeli umane sau defecte ale hârtiei ori ale perforațiilor.
Detaliu cu posibilele erori evidențiate.
Aceste erori pot face timbrele poștale mai rare și mai valoroase pentru colecționari, în funcție de cât de rară este eroarea și de gradul de defect al timbrului. De exemplu, o eroare de imprimare în care o culoare sau o parte din design este lipsită poate face ca un timbru să devină mult mai valoros decât timbrul standard.
Scanare a „spatelui” mărcii poștale,
pentru a se putea observa că eroarea
nu provine dintr-un posibil defect al hârtiei.

Eroarea filatelică este „cireașa de pe tort” pentru colecționarii de timbre, deoarece poate avea un impact semnificativ asupra valorii lor. Colecționarii experimentați înțeleg cum să identifice și să evalueze astfel de erori și pot ajuta la stabilirea valorii unui timbru în funcție de gradul și raritatea erorii.
Marca românească, din păcate (sau din fericire) abundă în erori filatelice. Ultima ediție a catalogului specializat în indexarea erorilor filatelice românești, apărut în anul 2022 (autor Sergiu-Marian D. Găbureac), are deja două volume, numărând peste 725 de pagini.
Timbrul din emisiunea
Eclipsa totală de soare” analizat.
Cu toate acestea, filateliștii români pasionați de cercetare, semnalează autorului săptămânal noi posibile erori filatelice. Acestea sunt analizate, indexate și trecute într-o „listă de așteptare” până când o altă persoană identifică în colecția proprie o altă piesă cu caracteristici identice, confirmând astfel eroarea. De-abia în acest moment piesa este catalogată ca atare și va face parte din următoarea ediție a catalogului specializat.
Detaliu cu posibilele erori evidențiate.
În perioada care a trecut, analizând noile intări în colecția proprie, am identificat câteva piese care prezintă anumite abateri de la marca standard. Vi le prezint în articolul de față drept potențiale erori filatelice. Este nevoie însă de validarea lor. Astfel dacă regăsiți în colecția proprie piese similare, care pot confirma observațiile mele, vă rog să mă anunțați (fie printr-un comentariu la această postare, fie prin e-mail sau prin Facebook).
Reversul mărcii poștale, pentru a
se putea observa că eroarea nu provine
dintr-un posibil defect al hârtiei.
Prima abatere propusă spre analiză se referă la marca cu nominalul de 1,55 lei din emisiunea „Marina - Nave” din 24.04.1961 (LP #517). Este vorba despre niște „valuri” (pete, „spume ale mării”) plasate sub mijlocul literei M (ora 6) și în drepta literei A (ora 2).
Cea de a doua, mai puțin spectaculoase, am zărit-o pe timbrul de 1,75 lei din emisiunea „Eclipsa totală de soare” din 13.06.1961 (LP #520). Este vorba despre o „pată maro” deasupra literei O din ROMANA (ora 12) și „apostrof” deasupra primului A din AERIANĂ (ora 11).
Timbrul de 55 bani din emisiunea
Stema țării” analizat.

Analizând piesele din emisiunea „Stema țării” (LP #663), pusă în circulație pe data de 6.11.1967, care, de altfel, abundă în erori catalogate, nu mică mi-a fost mirarea să identific alte trei noi posibile erori. Una dintre ele am regăsit-o pe un timbru cu nominalul de 55 de bani și se referă la o verticală albă sub litera R din /ROMÂNIA/ (la ora 6). 

Detaliu cu posibila eroare.

Detaliu cu prima posibilă eroare
evidențiată la marca de 1,60 lei.

Celelalte două au fost identificate pe timbrele cu nominalul de 1,60 lei. Prima semnalare se referă la un punct roșu deasupra ultimului A din /ROMANA/ (la ora 11,5), iar cea de a doua constă într-o pată albă la baza bradului central (pe hașură).
Detaliu cu a doua posibilă eroare
la marca de 1,60 lei.

 

EC deteriorat.
Analizând o altă emisiune, Colaborarea cultural-economică intereuropeană (LP #762), pusă în circulație la data de 28 aprilie 1971 (emisiune din categoria Europa CEPT), la marca cu nominalul de 1,75 lei am găsit două varietăți la o eroare deja semnalată (oarecum o completare). Este vorba despre deteriorarea literelor EC (varianta 1) și ECO (varianta 2), în partea de sus, din cuvântul ECONOMICĂ.

ECO deteriorat.

Apostrof după litera L din /INTERNAȚIONAL/.
Pe data de 2 august 1960 o emisiune filatelică dedicată teatrului de păpuși. Din păcate, sau din fericire pentru filateliști, emisiunea avea să prezinte numeroase piese cu abateri de la marca standard. Sergiu Găbureac a indexat în ediția din 2022 a catalogului de erori, nu mai puțin de o duzină de astfel de piese. Cea de a treia semnalare catalogată doar la timbrul cu nominalul de 20 de bani prezintă de fapt un cumul de trei erori: apostrof după litera L din /INTERNAȚIONAL/; virgulă după litera L din /AL/ și mediana literei E din /TEATRELOR/ deteriorată la un capăt. Analizând piesele din colecția proprie am „descoperit” o piesă care prezintă doar una dintre aceste erori, și anume apostroful după litera L din /INTERNAȚIONAL/. O putem considera ca o eroare de sine stătătoare?
Vă recomand să vă acordați mai mult timp pentru a vă analiza în detaliu colecția proprie. Aceasta poate fi un mod de a vă recrea, iar descoperirea unei erori rare poate fi foarte interesantă și plină de satisfacții.
Deși unele erori filatelice pot fi evidente, altele pot fi destul de subtile și pot fi ușor de trecut cu vederea de către un colecționar neexperimentat. Prin urmare, identificarea corectă a acestor erori necesită cunoștințe și experiență în acest domeniu. În general, colecționarii experimentați sunt cei mai bine pregătiți pentru a identifica astfel de erori și a le evalua corect, pentru a determina valoarea reală a timbrelor poștale.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate