FDC-ul emisiunii. |
Timbrul emisiunii. |
Davila este, de asemenea, creditat cu inventarea tincturii Davila, o soluție orală pe bază de opioide utilizată pentru tratamentul simptomatic al holerei.
Colița emisiunii. |
În prezent, Facultatea de Farmacie desfășoară programe de studii universitare de licență atât în limba română, cât și în limba franceză. Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” colaborează cu instituții membre ale Agenției Universităților Francofone din România și străinătate, extinzând astfel orizonturile vorbitorilor de limbă franceză și oferindu-le studii cu baze științifice bio-medicale solide, respectând în același timp diversitatea culturală, etnică și lingvistică.
Blocul de 8 timbre și o vinietă dispusă central. |
Pentru a onora această instituție de învățământ superior românească emblematică, Romfilatelia a introdus în circulație, în data de 12 iunie 2023, emisiunea de mărci poștale Facultatea de Farmacie a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, 100 de ani (LP #2421). Macheta emisiunii a fost realizată de Mihail Vămășescu și include un timbru (48 x 33 mm) și o coliță dantelată (101 x 135 mm, cu dimensiunea timbrului de 36 x 36 mm).
Coala de 32 de mărci poștale. |
Pe colița emisiunii, cu timbrul având valoarea nominală de 34 de lei (pentru corespondența externă prioritară cu greutatea cuprinsă între 500 și 1.000 de grame), este reprezentată fața Medaliei aniversare „Centenarul Davila 1828-1928”, cu efigia medicului Carol Davila (1828-1884) alături de o compoziție simbolică - zeița sănătății, Higia, aflată pe un piedestal și ținând în mâna dreaptă toiagul lui Asclepios (zeul grec al medicinei), în timp ce alină suferințele unui bolnav. Se știe că sora lui Higia, Panaceea, zeița vindecării, îngrijea bolnavii cu ajutorul leacurilor.
Tirajul emisiunii a fost de 13.296 timbre paginate în coli cu 32 de mărci poștale (din care Poșta Română a achiziționat 6.400 de timbre pentru a fi utilizate la francarea corespondenței) și minicoli de 8 timbre + 1 vinietă (158 x 117 mm). De asemenea, au fost produse 3.190 de colițe (din care Poșta Română a achiziționat 250 de exemplare pentru francarea corespondenței).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu