Cele mai importante sărbători creștine sunt Paștele și Crăciunul. Paștele marchează sfârșitul sezonului timpuriu și începutul primăverii, fiind considerată sărbătoarea cea mai importantă. Conținutul actual al sărbătorii are rădăcini mult mai vechi, provenite din numeroasele credințe pre-creștine și evreiești legate de spiritele fertilității și creșterii. Scopul lor era de a asigura o recoltă bogată, sănătate pentru familii și animale și tot ceea ce este necesar pentru viață. Creștinismul a preluat multe dintre aceste tradiții din Biblie și le-a adaptat propriilor viziuni și calendar.
Data sărbătorii de Paște este determinată de faza lunii și se schimbă în fiecare an. Momentul de vârf al sărbătorii de Paște are loc în prima duminică după prima lună plină de primăvară, între 22 martie și 25 aprilie. În timpul Paștelui, au loc multe evenimente festive, începând cu Mardi Gras și terminându-se în Duminica Paștelui. Pe lângă perioada de sărbători, există și sezonul de Paște, care începe în Ziua de Paște și durează cincizeci sau cincizeci și unu de zile până la Rusalii, cunoscută și sub numele de sărbătoarea Sfântului Duh.
Bogăția tradițiilor festive și modernitatea se reflectă în numeroasele diferențe locale și regionale din sărbătorile de Paște și în conținutul acestora. Această diversitate este evidentă chiar în numele sărbătorii, care, pe lângă denumirea oficială, poartă și nume mai vechi, cum ar fi vuzem (Bela krajina), vazem (Istria), vezom (Kostelsko), vüzen, vüzem (Prekmurje, Styria de Est) și altele. Mâncărurile tradiționale de Paște, transportate în coșuri și cosulețe pentru a fi sfințite, acoperite cu șervete brodate manual și decorate cu simboluri specifice Paștelui, precum Mielul lui Dumnezeu, au un rol important și o semnificație spirituală. Ouăle vopsite și decorate în diferite moduri sunt printre cele mai importante alimente binecuvântate. Oul este un vechi simbol al fertilității, iar în creștinism, oul vopsit în roșu reprezintă picăturile de sânge ale lui Hristos în timpul răstignirii.
Prin intermediul emisiunii de timbre din acest an dedicată sărbătorii de Paște, Slovenia a reușit să surprindă într-un mod foarte reușit tradițiile și obiceiurile sale naționale. Timbrele, având dimensiunile de 31 x 24 mm, au fost realizate de Maja Tomažič (cu nominalul A), Robert Žvokelj (cu nominalul B) și Anamarija Pocrnjič (cu nominalul C) și au fost puse în circulație începând cu data de 10 martie 2023.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu