Publicitate

10 martie 2023

Sfintele Paști 2023

FDC-ul emisiunii (Sursa: Romfilatelia).
Sărbătoarea Paștilor este una dintre cele mai importante sărbători creștine, care celebrează Învierea lui Iisus Hristos. Este sărbătorită în fiecare an în prima duminică după prima lună plină care urmează echinocțiului de primăvară, ceea ce înseamnă că poate avea loc între 22 martie și 25 aprilie. Anul acesta Paștele Catolic va fi sărbătorit pe data de 9 aprilie, iar cel Ortodox pe data de 16 aprilie.
În lumea creștină, Sărbătoarea Paștilor este un moment de mare bucurie și sărbătoare, care marchează triumful lui Iisus Hristos asupra morții și păcatului. Ea reprezintă și un simbol al speranței, al noii vieți și al renașterii.
Tradițiile specifice Sărbătorii Pascale variază în funcție de țară și cultură, dar unele dintre cele mai cunoscute și importante includ: vopsirea ouălor în culori luminoase sau cu modele tradiționale; decorarea caselor și a bisericilor cu flori și ramuri de salcie; servirea unei mese festive, care include uneori preparate specifice (cum ar fi cozonacul, drobul de miel, friptura de miel, ouăle roșii și alte bucate tradiționale) și participarea la slujbele religioase, inclusiv liturghia de Înviere, care are loc în noaptea de Sâmbătă Mare spre Duminica Paștelui.
Sărbătoarea Paștilor este una dintre cele mai importante sărbători creștine, atât din punct de vedere spiritual, cât și cultural și social. Este o ocazie de a petrece timp alături de familie și prieteni, de a celebra bucuria învierii și de a sărbători începutul primăverii și al unei noi speranțe pentru viitor.
O nouă emisiune de mărci poștale intitulată „Sfintele Paști 2023” (LP #2407) a fost introdusă în circulație vineri, 10 martie, de către Romfilatelia. Aceasta marchează Învierea Domnului și este compusă din două timbre (33 x 48 mm) de aceeași valoare nominală de 2,90 lei (contravaloarea expedierii unei corespondențe neprioritare interne cu greutatea de până în 50 de grame), care ilustrează icoanele „Intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim” și „Răstignirea”, și o coliță dantelată (131 x 106 mm) care conține un timbru (33 x 48 mm) cu valoarea nominală de 34 lei (contravaloarea expedierii unei corespondențe prioritare externe cu greutatea cuprinsă între 500 și 1.000 de grame), ce redă imaginea icoanei „Învierea Domnului”. De asemenea, imaginea icoanei „Cina cea de taină” este reprodusă în compoziția grafică a coliței. Emisiunea, machetată de Mihail Vămășescu, include și un produs special pentru colecționari, un timbru de argint, realizat într-un tiraj limitat de 201 exemplare. Toate icoanele reproduse pe mărcile poștale fac parte din patrimoniul Mănăstirii Neamț. În plus, emisiunea este însoțită de un FDC (250 de plicuri).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate