Publicitate

03 noiembrie 2021

120 de ani de la nașterea romancierului francez André Malraux

André Malraux (n. 3 noiembrie 1901, Paris, Franța – d. 23 noiembrie 1976, Créteil, Île-de-France, Franța; născut André Berger) a fost un scriitor, ziarist și om politic francez. În tinerețe a dus o viață foarte aventuroasă, angajându-se și în agitațiile politice de diferite nuanțe.
După divorțul părinților săi din 1905, André Malraux este crescut de mama și bunica lui, care avea un mic comerț în Bondy, cartier periferic al Parisului. Malraux se înscrie la Școala de Limbi orientale și frecventează cercurile artistice ale capitalei. Abandonează însă studiile la vârsta de 17 ani și lucrează într-o librărie pentru o editură. Printr-o lectură bogată, își completează cultura, frecventând și cursurile libere de la muzeul Guimet și școala de pe lângă muzeul Louvre. Primele sale cronici literare sau artistice apar începând cu anul 1921, an în care se căsătorește cu Clara Goldschmidt, provenind dintr-o bogată familie germană.
În 1923 pleacă în Indochina, la 23 decembrie 1923 este arestat la Phnom Penh, pentru că încercase să fure un basorelief prețios din ruinele unui templu cambodgian din Banteay Srei din ansamblul Angkor. Este condamnat la trei ani închisoare, și, abia în apel, pedeapsa i se reduce la un an „cu suspendare”, așa că se poate reîntoarce în Franța. În 1925 revine la Saigon și înființează ziarul „L'Indochine”, cu o scurtă durată de apariție. Din nou în Franța, scrie diverse eseuri și, în 1930, primul său roman, „La voie royale”, în care relatează evenimentele la care a luat parte în Indochina. În anii 1926-1927 întreprinde călătorii în Laos și în China, unde participă activ la operațiile grupurilor comuniste. În anul 1933 scrie La condition humaine, („Condiția umană”) - obținând Premiul Goncourt - cu subiect din revoluția chineză. Cartea a fost tradusă în limba română în anul 1965 de Ion Mihăileanu la Editura pentru literatură, Biblioteca pentru toți, București. În anul 2001, Ludmila și Oleg Cojocaru machetează pentru Poșta Română o marcă poștală în memoria scriitorului francez.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate