Publicitate

06 februarie 2020

Pisici

Romfilatelia, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București,  introduce în circulație vineri, 7 februarie 2020, emisiunea de mărci poștale Pisici, prilej de bucurie atât pentru iubitorii de animale domestice, cât și pentru filateliști.
Compusă din șase valori nominale mărcile poștale vin să satisfacă și o parte din necesitățile de francare ale Poștei Române.
Pisica Persană, regăsită pe timbrul cu valoarea nominală de 1,80 lei (contravaloarea unui imprimat intern, cu greutatea cuprinsă între 100 și 500 de grame), este o rasă cu blana lungă, caracterizată prin fața rotundă, capul lat cu urechile poziționate îndepărtat, ochii mari, botul extrem de scurt și picioarele scurte.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 2 lei (contravaloarea unei scrisori interne neprioritare, cu greutatea cuprinsă între 50 și 100 de grame) este redată pisica Siameză. Aceasta este una dintre cele mai distinctive rase de pisică asiatică.
British shorthair, regăsită pe timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei (contravaloarea unei scrisori recomandate interne neprioritare, cu greutatea de până în 50 de grame), este o rasă a pisicii tradiționale britanice. Se remarcă prin corpul îndesat, blana densă, fața și pieptul late, picioare groase și rezistente, lăbuțe rotunjite și o coadă de dimensiune medie.
Pisica Bengaleză, ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 5 lei (contravaloarea unei scrisori externe neprioritare, cu greutatea de până în 50 de grame), este o rasă domestică creată prin împerecherea hibrizilor de pisică domestică cu pisica leopard Asiatică (Prionailurus bengalensis) și Mau egiptean, ce îi conferă acesteia strălucirea aurie a blănii. Una dintre cele mai distinctive caracteristici ale acestei feline este modelul său unic de blană ce se poate prezenta cu pete, rozete, săgeți sau model de marmură și culoarea acesteia. 
Cel mai comun colorit la această rasă este British Blue, redată pe timbrul cu valoarea nominală de 8,50 lei (contravaloarea unei scrisori externe prioritare, cu greutatea cuprinsă între 50 și 100 de grame), ce se remarcă prin blana monocromă, gri, cu tente albăstrui și ochi portocalii. Blana pisicilor British shorthair este una din trăsăturile ce definesc rasa, fiind foarte densă dar fără subpăr și de aceea prezintă o textură pufoasă și nu lânoasă.
Pe marca poștală cu valoarea nominală de 11,50 lei (contravaloarea unei scrisori externe neprioritare, cu greutatea cuprinsă între 100 și 500 de grame) este ilustrată pisica Sfinx, cunoscută pentru lipsa de blană. Lipsa părului la o pisică este o mutație genetică de origine naturală deși această rasă a fost obținută prin împerechere selectivă.
Emisiunea este completată de un albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 225 exemplare și este echipat cu blocul emisiunii (conținând șase timbre nedantelate), precum și setul de două plicuri „prima zi”, având ștampila „prima zi” aplicată în clar cu folio. Fiecare element este numerotat de la 001 la 225.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu