Publicitate

24 februarie 2020

Colecții românești. Fonografe

Romfilatelia dedică o nouă emisiune seriei Colecții românești intitulată Fonografe, ce va fi introdusă în circulație, marți, 25 februarie 2020.
Pe mărcile poștale sunt reproduse imaginile unor exponate aparținând unei renumite colecții din București, cea mai mare din lume, certificată în Guinness World Records în 2016. Acestea pot fi admirate într-un spațiu expozitional amenajat la Muzeul Recordurilor Românești.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 1,80 lei se regăsește fonograful Fondain Ducretet. Acest fonograf este unul dintre primele astfel de dispozitive folosite pentru înregistrarea sunetului, fiind creat pe la 1880.
Edison Home Phonograph se regăsește pe timbrul cu valoarea nominală de 1,90 lei. Acest model de fonograf a fost creat spre sfârșitul anului 1896 și a fost un aparat de succes.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 2 lei este ilustrat grafic un exemplar de Fonograf Edison Bell cu pâlnie de sticlă. Ce este cu adevărat remarcabil la acest fonograf este pâlnia sa de sticlă.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei este reprezentat grafic un Fonograf Amberola. Acest tip de fonograf, creat de același Thomas Edison, datează din anul 1918 și este diferit de alte fonografe prin faptul că pâlnia este încorporată.
Fonograful Lioret, redat pe timbrul cu valoarea nominală de 5 lei, produs în Franța de către Lioret, în anul 1896, este o piesă foarte rară. Puține astfel de fonografe au fost făcute și mult mai puține au supraviețuit trecerii timpului.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 19 lei s-a ilustrat fonograful Telegraphon. Acest dispozitiv de înregistrare este, de fapt, primul aparat care folosea principii magnetice pentru înregistrarea sunetului.
Un alt aparat creat de către Edison, Fonograful Opera, reprezentat grafic pe colița dantelată a emisiunii, cu valoarea nominală de 28,50 lei,  este impresionant prin mărimea sa și prin pâlnia amplificatoare. Creat din mahon, sunetul produs de acest fonograf este unul cald și puternic.
Albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 211 exemplare şi este echipat cu coliţa dantelată a emisiunii, având perfor de siguranță în stea și atașată o manșetă ilustrată cu elemete grafice și texte reproduse în folio aur, precum şi setul de două plicuri „prima zi”, având ştampila „prima zi” aplicată în clar, în folio aur. Fiecare produs filatelic inclus în acest album este numerotat de la 001 la 211.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate