Publicitate

31 mai 2022

Demonstrația teoremei lui Pitagora în filatelie

Marca poștală emisă în anul 1955
de către administrația poștală elenă

În școli, și mai ales în facultăți, geometria este nelipsită. Din ce în ce mai des aceasta este întâlnită și în filatelie. 

Vă propun astăzi o marcă poștală care ne demonstrează vizual vestita teoremă a lui Pitagora, care dă de furcă multor învățăcei: „într-un triunghi dreptunghic suma suprafețelor pătratelor construite pe laturile catetelor este egală cu suprafața pătratului construit de ipotenuză”

Dacă proprietățile geometrice ale triunghiului dreptunghic erau cunoscute empiric din antichitatea asiro-babiloniană și egipteană, enunțarea și demonstrarea riguroasă a teoremei respective i se datorează lui Pitagora.

Demonstrarea grafică a acestei teoreme este redată pe o marcă poștală emisă în anul 1955 de către administrația poștală greacă. Este suficient să adunăm numărul pătratelor de dimensiuni egale din careurile bazate pe catete pentru a ajunge la numărul pătratelor egale înscrise în careul având drept bază ipotenuza. Subîmpărțirea celor trei laturi ale triunghiului corespunde raportului 3-4-5 care leagă între ele un triunghi dreptunghic. 

Ideea este reluată, stilizat, pe o marcă poștală emisă în 1983 de către administrația poștală din San Marino, unde alături de portretul matematicianului regăsim și celebra demonstrație. Formula matematică însă o regăsim pe o marcă poștală emisă în 1971 de către statul Nicaragua. 

Aceste trei timbre pe care vi le-am prezentat astăzi pot fi un punct de plecare către un exponat tematic deosebit. Dacă-l va realiza cineva voi fi bucuros să-l prezint într-o viitoare postare. Succes!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate