Publicitate

04 septembrie 2021

Neagoe Basarab, 500 de ani de la trecerea la cele veșnice

Neagoe Basarab a fost domn al Țării Românești, domnia sa (1512-1521) fiind una de durată medie, dar cu efecte spectaculoase. A construit mai multe biserici, dar cea mai importantă rămâne cea de la Curtea de Argeș. Este o capodoperă, pe seama căreia s-a născut celebra baladă a meșterului Manole, în care Neagoe devine Negru Vodă, ctitorul nemulțumit de întârzierea lucrării. Se pare că voievodul era mândru de ctitoria sa, pentru că a ținut să fie înmormântat acolo.
Joi, 5 august 2021, Romfilatelia a introdus în circulație, emisiunea de mărci poștale Neagoe Basarab, 500 de ani de la trecerea la cele veșnice (LP #2333), compusă dintr-un timbru și o coliță dantelată, machetate de către Mihail Vămășescu.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 9 lei (33 x 48 mm) este reprodus portretul lui Neagoe Basarab, așa cum apare în pictura votivă de la Mănăstirea Curtea de Argeș, executată în secolul al XVI-lea de Dobromir.
Pe timbrul (27 x 42 mm) coliței dantelate (126 x 131 mm), cu valoarea nominală de 31,50 lei, este ilustrată o icoană reprezentându-l pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab, canonizat în anul 2009, iar în compoziția grafică a coliței emisiunii se regăsește reproducerea picturii votive din biserica Mănăstirii Curtea de Argeș în care, alături de domnitor, apar Doamna Despina Milița și cei șase copii ai lor (al treilea din stânga este fiul său Teodosie).
Emisiunea este însoțită de un FDC (227 plicuri) și o carte maximă (202 exemplare).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate