Publicitate

05 ianuarie 2021

Colecțiile muzeelor dispărute


Romfilatelia continuă seria de tematici dedicate artei și colecționarilor, introducând în circulație prima emisiune de mărci poștale din acest an. Tematică abordată este una inedită, Colecțiile muzeelor dispărute, ea fiind dedicată recuperării memoriei unui muzeu odinioară foarte cunoscut și apreciat în București: Muzeul Simu. Emisiunea va fi pusă în circulație vineri, 8 ianuarie 2021.
Imaginea de pe primul timbru al seriei, cu valoarea nominală de 3,30 lei (contravaloarea expedierii unei recomandate interne neprioritare cu greutatea de până în 50 de grame), reprezintă lucrarea Anastase Simu. Bustul din marmură, realizat de sculptorul Frederic Storck în 1901, se afla la loc de cinste, în cea de-a doua sală a Muzeului. Ulterior, a ajuns în colecția Muzeului Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck.
Pe cel de-al doilea timbru al emisiunii, având valoarea nominală de 5 lei (contravaloarea expedierii unei scrisori externe neprioritare cu greutatea de până în 50 de grame), este reprodusă lucrarea Pere, semnată de Marius Bunescu, fostul director al Muzeului Simu. Lucrarea a fost donată chiar de către pictor în 1932 și expusă în cadrul Muzeului. Se află astăzi în colecția Pinacotecii Bucureștiului.
Pe cel de-al treilea timbru al seriei, cu valoarea nominală de 8,50 lei (contravaloarea expedierii unei scrisori externe prioritare cu greutatea de până în 50 de grame), este redat tabloul Marină al lui Eugen Voinescu, un pictor cu studii efectuate la Paris în preajma lui Gustave Courbet, ce a excelat în pictura de acest gen. Lucrarea a fost realizată în anul 1900 și achiziționată de la artist un an mai târziu. În prezent se află în colecția Pinacotecii Bucureștiului.
Veneția lui Ștefan Popescu, reprezentată pe cel de-al patrulea timbru, cu valoarea nominală de 10,50 lei (contravaloarea serviciului recomandat extern), a fost pictată de artist în 1923 și a fost expusă de-a lungul timpului în diverse expoziţii, cel mai recent în anul 2020, în cadrul expoziției deschise la Palatul Suțu – Muzeul Simu și Pinacoteca București.
Pe plicul „prima zi” a emisiunii, o fotografie de epocă, realizată de același Hr. Duratzo, îl surprinde pe colecționarul Anastase Simu în cea de-a treia sală a Muzeului, stând în fotoliu chiar în fața portretului său, realizat în anul 1909 de artistul francez Pierre Gourdault.
Emisiunea este paginată în coala de 28 timbre și minicoala de 4 timbre + 4 viniete.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate