Publicitate

14 aprilie 2020

90 de ani de la moartea poetului Vladimir Maiakovski

Vladimir Vladimirovici Maiakovski (n. 7/19 iulie 1893, Baghdati, Kutaisskij County, Imperiul Rus – d. 14 aprilie 1930, Moscova, regiunea Moscova, URSS) a fost un poet și dramaturg rus.
Adevărat „copil al secolului”, Vladimir Maiakovski, este poetul care „a săvârșit una dintre cele mai mari revoluții literare cunoscute de istoria literaturii universale.”
În 1924 scrie elegia morții lui Vladimir Lenin care-l va face cunoscut în toată Rusia. Călătorește în Europa, Statele Unite, Mexic, Cuba ; Maiakovski fiind unul din puținii scriitori cărora li s-a pe permis sa călătorească liberi în străinătate.
Frustrat în dragoste, îndepărtat de societatea sovietică, atacat de critici în presă și interzicându-i-se să mai călătorească în străinătate Maiakoski se sinucide la Moscova pe 14 aprilie 1930.
Deși cu putini ani în urmă condamna, într-un poem, sinuciderea lui Serghei Esenin, la un cenaclu în 1929 îi spune unui prieten: „Pentru a scrie un poem excelent și pentru a putea fi citit aici - acela trebuie să moară.” În biletul lui de adio Maiakovski scria: „Mama, surori, prieteni, iertați-mă - nu este bine (nu recomand altora), dar pentru mine nu se poate altfel. / Lili – iubește-mă.” Trupul său a fost incinerat pe data de 17 aprilie 1930 Mai târziu Maiakovski a fost elogiat de Stalin care declara că este „cel mai bun și talentat poet al epocii noastre sovietice”. În 1935 a fost ridicată statuia lui Maiakovski în Piața Triumfalnaya Ploshad – aceasta devenind loc semnificativ pentru cultura moscovită. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate