Publicitate

12 decembrie 2019

Colecții românești: Gramofoane

Astăzi, joi, 12 decembrie 2019, Romfilatelia a pus în circulație ultima emisiune filatelică înclisă în planul editorial din acest an, Colecții românești: Gramofoane (LP 2266). Seria de mărci poștale este alcătuită din șase timbre și o coliță nedantelată (LP 2266a), pe care sunt reprezentate gramofoane de diferite tipuri menite să ilustreze evoluția tehnologiei de redare fonică. Exponatele aparțin unei renumite colecții din București, cea mai mare din lume, certificată de Guinness World Records, în 2016.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 1,40 lei este reprodus un gramofon cu pâlnie din lemn. Făcută din stejar, pâlnia conferă un ton foarte plăcut sunetului, precum şi un volum generos. Gramofonul a fost produs în 1908 şi a fost vândut în Franţa şi Germania.
Gramofonul cu pâlnie din alamă este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 1,60 lei. Produs de compania Columbia din Statele Unite ale Americii, este denumit „grafofon cu disc”, plecând de la denumirea aparatului dezvoltat de Alexander Graham Bell, în urma încercării sale de a îmbunătăți fonograful lui Edison.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 1,80 lei este reprezentat gramofonul cu pâlnie din furnir. Denumit „Parlophone”, a fost produs în Germania, în anul 1910.
Timbrul cu valoarea nominală de 7 lei ilustrează gramofonul operabil cu aer cald. Produs în Elveția de către Paillard, în 1907, gramofonul funcționează într-un mod neobișnuit pentru că placa turnantă nu este acționată de către un motor electric sau cu arc, ci de către un motor cu aer cald.
Timbrul cu valoarea nominală de 8,50 lei reproduce imaginea unui gramofon pentru copii cu disc de ciocolată. În 1903, compania germană Stollwerck a creat o serie limitată de gramofoane pentru copii care aveau particularitatea de folosi discuri de ciocolată.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 12 lei este reprezentat un gramofon pentru salon, acționat cu monede, folosit în restaurante și hoteluri, adeseori aglomerate. Pâlnia metalică produce un sunet puternic și clar, iar cutia de lemn, care ascunde mecanismele, este foarte frumos decorată.
Pe timbrul coliței nedantelate a emisiunii de mărci poștale, cu valoarea nominală de 28,50 lei este redat un gramofon cu dimensiuni impresionante, produs în Germania, în anul 1910, având 2 m și 18 cm înălțime, destinat spațiilor foarte mari și chiar spațiilor deschise. Produs în Germania în 1910, era chiar și atunci o piesă impresionantă.
Emisiunea este completată de 2 FDC-uri (435 de seturi) și un album filatelic (LP 2266b) realizat într-un tiraj de 210 exemplare care cuprinde colița nedantelată a emisiunii ce are atașată o manșetă ilustrată cu elemente grafice și texte în folio aur și setul de plicuri „prima zi”, având ștampila „prima zi” aplicată în clar, în folio aur. (Sursa: Romfilatelia)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate