Publicitate

15 decembrie 2018

O analiză poștalo-filatelică asupra emisiunilor de timbre românești emise în 2018

Acum după ce și ultima emisiune de timbre cuprinsă în planul editorial pe 2018 al Romfilateliei a apărut este momentul să facem o scurtă analiză a ceea ce s-a întâmplat cu timbrele românești emise în acest an în scopul francării corespondenței.
Am avut parte de un an de cotitură, cu două rânduri de majorări tarifare: odată pentru corespondența internă, iar mai apoi pentru cea externă. Prin urmare a fost nevoie de tipărirea de noi timbre cu alte valori nominale care să satisfacă cerințele Poștei.
Prin urmare, în 2018 am avut parte de nu mai puțin de 49 de emisiuni filatelice (cu o creștere de 8,16% față de numărul de timbre emise anul trecut) din cele 50 programate inițial să apară (click pe imagine pentru mărire). Acest lucru înseamnă 163 de valori nominale emise (+4,29%) totalizând un număr de 4.525.480 timbre (+48,82%). Defalcate pe valori nominale am avut parte de 29 de valori nominale cuprinse între 1 leu și 31 lei față de 14 valori nominale (între 1,30 lei și 16 lei) câte au fost anul trecut (+51,72%).
Cele mai multe timbre emise (1.426.400 exemplare) au fost cu nominalul de 1,50 lei (6 modele) - echivalentul pentru tariful de scrisoare simplă internă neprioritară, iar cele mai multe modele (15) au fost cele cu nominalul de 5 lei (116.300 exemplare) - echivalentul pentru tarifarea unei scrisori simple externe neprioritare.
Emisiunea cu cele mai multe valori nominale (9) a fost Români celebri II pusă în circulație pe data de 17.07.2018, iar emisiunea Patrimoniul artistic al Panteonului Bellu, programata pentru luna Martie, nu a mai apărut, fiind retrasă și din programul editorial, din motive necunoscute.
În concluzie, anul acesta am avut parte de mult mai multe timbre ca anul trecut, însă în teritoriu (oficiile poștale din provincie) absorbția lor lasă de dorit. În multe locații anumite emisiuni nu au ajuns de loc, altele au ajuns în exemplare puține iar din multe serii mari nu au ajuns toate valorile. Pentru majoritatea emisiunilor care au ajuns în oficiile din orașele medii și mici, timpul e un factor nefavorabil - în cel mai fericit caz vei găsi un anumit timbru, în exemplare puține, la mai bine de o lună după data punerii lor în circulație. Excepție fac, bineînțeles, emisiunile de uzuale.
Ce ne rezervă anul viitor? Rămâne să vedem! Dacă alte administrații poștale au publicat deja (chiar și parțial) programul editorial pentru 2019, ai noștri nu au arătat încă nici o intenție în acest sens.
Până una alta vă doresc să aveți parte de Sărbători fericite!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate