Publicitate

24 noiembrie 2018

175 de ani de când Mihail Kogălniceanu a rostit memorabilul „Cuvânt de deschidere al celui dintâi curs de istorie națională” la Academia Mihăileană din Iași

Marcă poștală (MD 1026) emisă în 2017 de Moldova
având nominalul de 5,75 lei
Mihail Kogălniceanu a fost unul dintre cei mai influenți intelectuali români. S-a născut la Iași, pe 6 septembrie 1817, într-o familie de mari boieri. Numele său poate proveni de la râul Cogalnic, din județul basarabean Orhei. Viitorul intelectual a primit educație sub atenta îndrumarea a călugărului Gherman Vida, apoi a studiat la Paris, dupa care a urmat cursurile de istorie, la Universitatea din Berlin.
Pe 24 noiembrie, în anul 1843, Mihail Kogălniceanu rostea discursul inaugural la Academia Mihăileană din Iași. Acesta era intitulat „Cuvânt de deschidere al celui dintâi curs de istorie națională”. În celebrul discurs omul politic, omul de cultură, definește istoria și rolul ei în conștiința națională.
Academia Mihăileană a fost prima instituție de învățământ superior din Moldova, precursoare a Universității din Iași și Colegiului Național.
Istoricii afirmă că, autoritățile de la acea vreme nu au primit bine discursul cu tentă romantică-naționalistă, ținut de Kogălniceanu. Însă, discursul emoționant a influențat generația pașoptistă, precum și studenții români de la Universitatea din Paris. Pe lângă Mihail Kogălniceanu, la Academie mai erau profesori: Eftimie Murgu, Ion Ionescu de la Brad și Ion Ghica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate