Publicitate

12 august 2019

30 de ani de la moartea fizicianului american de origine britanică, laureat al Premiului Nobel, William Bradford Shockley

William Bradford Shockley (n. 13 februarie 1910 — d. 12 august 1989) a fost un fizician și inventator american de origine britanică.
Împreună cu John Bardeen și Walter Houser Brattain, Shockley a inventat tranzistorul, invenție pentru care cei trei au primit în 1956 Premiul Nobel pentru Fizică. De asemenea, Shockley a primit în 1980 medalia de onoare IEEE pentru descoperirea tranzistorului cu efect de câmp cu joncțiune. Tentativele lui Shockley de a comercializa un nou design pentru transistor în anii 1950 și 1960 au avut ca efect faptul că „Silicon Valley” din California a devenit o bază pentru inovațiile din electronică. Spre sfârșitul vieții, Shockley a fost profesor la Stanford.
Shockley descrie acele sisteme de reproducere biologică care duc la transmiterea cu prioritate a caracteristicilor negative ale indivizilor și care astfel, contrar teoriei selecției naturale, au rezultatul opus de degradare progresivă a calităților speciei. Analizând disgenia din Statele Unite, Shockley a constatat că fenomenul era deosebit de îngrijorător. Teoria lui Shockley era că, deoarece inteligența și aptitudinile intelectuale sunt ereditare, ca și majoritatea altor caracteristici ale oamenilor, este inevitabil ca, în timp, procentul de oameni inteligenți să scadă, iar acest fenomen să afecteze mai mult populația asistată social în pofida eforturilor de integrare făcute de societate. Acest proces de înrăutățire a calităților unei specii a fost denumit „disgenie”. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate