Publicitate

13 iulie 2019

5 ani de la moartea dirijorului american Lorin Maazel

Lorin Maazel (n. 6 martie 1930, Neuilly-sur-Seine, Franța - d. 13 iulie 2014, Virginia, Statele Unite ale Americii) a fost un dirijor, compozitor și violonist american.
Lorin Maazel, născut în Franța într-o familie de muzicieni americani de origine evreiască, a crescut în Statele Unite ale Americii. Bunicul său Isaac Maazel, de origine rusă, a fost violonist la Metropolitan Opera. Copil-minune, el a avut primele lecții de compoziție la vârsta de șapte ani și a debutat la opt ani. A dirijat începând din 1939 și a avut privilegiul, în 1941, de a fi chemat alături de marele dirijor Toscanini la conducerea Orchestrei Simfonice a NBC (NBC Symphony Orchestra).
După încheierea studiilor la Pittsburgh în 1951, a început să dirijeze cele mai prestigioase orchestre europene. În 1960, a devenit cel mai tânăr dirijor - și primul dirijor american - care a dirijat la prestigiosul Festival de la Bayreuth, în Lohengrin de Wagner.
Pe 26 februarie 2008, cu Orchestra filarmonică de la New York, a dat un concert la Pyongyang, capitala țării celei mai izolate din lume, Coreea de Nord. Acest concert excepțional a făcut parte din fragilul proces de reconciliere între cele două țări. Orchestra a executat, între altele, muzică cehă (Simfonia n° 9 de Dvořák), americană (Un american la Paris de Gershwin), ouvertura Candide de Bernstein și franceză (Arleziana de Bizet).
Maazel moare pe 13 iulie 2014, la reședința sa, Castleton Farms, din Virginia, SUA, la vârsta de 84 de ani, în urma unei pneumonii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate