Publicitate

13 ianuarie 2018

Tarife, francaturi - ianuarie 2018

Chiar dacă în anul 2017 am avut 45 de emisiuni filatelice, majoritatea francaturilor făcute de Poșta Română în luna ianuarie a acestui an sunt realizate cu timbre tipărite în anul 2016. Din păcate nu pot posta corespondența expediată de mine, dar voi publica ceea ce-mi parvine. Personal am înțeles politica de epuizare a stocurilor, însă să suprasaturezi piața cu niște timbre (care în fond ar trebui să reflecte imaginea României în lume) neinspirat machetate, cu culori șterse și care nu te atrag (mi-e rușine să spun „urâte” - dar aceasta e adevărul) în detrimentul altora care nu ajung la oficiile poștale și care ar merita lipite pe corespondență. În ceea ce privește corespondența internă, adevărul e că nu ai din ce alege. Anul 2017 a adus Poștei Române doar 4 timbre cu valoarea nominală de 1,30 lei (tarif poștal corespondență internă neprioritară), câte 2 timbre în emisiunile Paște și Crăciun. De parcă pentru români există doar aceste două evenimente în existența lor! Îmi doresc ca acest an să aducă o schimbare în bine în acest sens. Dar mai bine să vedem cum și-a francat România corespondența în această lună.

În data de 4 ianuarie 2018 (sosită pe 12 ianuarie) mi-a fost trimisă această Carte Poștală Ilustrată (CPI) din Alexandria. Ea a fost francată corespunzător cu timbrul de 1,30 lei (Arnica - RO #7303) din 2016 (emis la 1 septembrie) și obliterată neglijent (ștampilă îmbâcsită și neclară).
O frumoasă CPI primită azi (19.01.2018) tocmai din Italia (expediată în 03.01.2018) francată cu un timbru care mi-a tras cu ochiul. Tot drumul am căutat valoarea nominală a timbrului și nu-mi sărea în ochi. În momentul în care am ajuns la calculator și am reușit să mă documentez am găsit următoarele: emisiunea din care face parte această marcă poștală a fost emisă 2 iulie 2016 și face parte din categoria uzualelor cu valabilitate permanentă pentru zona tarifară B (poșta 4). Modelul cu Piazza del Plebiscito acoperă tariful poștal pentru Europa (Zona 1), care în prezent este de 1 euro. 
Fiecare zonă expedierea corespondenței din Italia are un preț diferit:
Primul B e pentru Italia =0,95€
B Zona1 (pentru Europa și zona Mediteraneană)= 1€
B Zona2 (pentru America și Asia)= 2,20€
B Zona3 (pentru Oceania)= 2,90€
B (50g)= 2,55€
B Zona1 (50g)= 2,70€
B Zona2 (50g)= 3,70€
B Zona3 (50g)= 4,60€

Se pare că după această emisie nu s-au mai făcut timbre fără valoare nominală... poate anul ăsta mai apar alte modele. Oricum, ideea este genială. Să ai un timbru, frumos machetat - trebuie să recunoaștem, care să nu fie influențat de schimbările tarifare, este șansa ta de a scăpa de zeci de emisiuni cu valori nominale care nu satisfac piața în momentul în care ești pus în situația de a franca o scrisoare cu timbre în valoare de xxx pe care nu le deții (faci combinații de n timbre și tot îți dă peste tariful poștal - vezi situația de la oficiile poștale din provincia românească). Felicitări italienilor pentru această idee!
Ajunsă după doar patru (4) zile (expediată pe 16 ianuarie - mi-ar fi plăcut dacă ai noștri ar aplica ștampila de sosire pe vederi pentru o evidențiere reală de circulație poștală și nu data la care CPI poposește în cutia mea poștală) din Slovacia, corespondența este francată cu 2 timbre uzuale (una de 10 eurocenți și una de 1 euro) emise în 2009 care acoperă tariful unei corespondențe simple pentru România. De remarcat că timpul menționat de administrația poștală Slovacă (3-5 zile) pe site-ul lor a fost respectată. Să fi fost ei așa de harnici sau ai noștri au făcut exces de zel?
Scrisoare recomandată (expediată pe 22 ianuarie din Bârlad și ajunsă în Baia Mare pe data de 26 ianuarie) având lipite trei timbre cu valoarea nominală de 1 leu (RO #7236) din emisiunea Români geniali - LP 2097 - apărută în 2016. Francatura de 3 lei este specifică unui Serviciu nestandard (plicuri plate) neprioritar având o greutate cuprinsă între 100 și 250 g (1,60 lei) la care se adaugă serviciul suplimentar Recomandat (1,40 lei). Plicul a ajuns la destinatar cu bine, ușor deteriorat, supraviețuind transportului și manipulării. Nu am putut să nu remarc ștampilele din ce în ce mai îmbâcsite și neclare, aplicate tot mai neîngrijit pe corespondența din ultima vreme.


Un comentariu:

  1. Ideea nu le aparţine italienilor şi se practică de mult (inclusiv in Belarus, de pildă). Câte ceva aici - https://en.wikipedia.org/wiki/Non-denominated_postage . În plus, americanii au, de multă vreme, timbrele forever. Două exemple aici: https://worldcometomyhome.blogspot.ch/2018/01/3237-united-states-ohio-cincinnati.html#more

    RăspundețiȘtergere

Publicitate

Persoane interesate